Dank aan iedereen die onze petitie tekende!

22 februari 2019

Yes!! ?

Een meerderheid (30 voor, 7 tegen) in de gemeenteraad heeft afgelopen maandag gestemd vóór het amendement van PvdA Zoetermeer met betrekking tot de verkoop van ‘t Oude Huis.  Ook horeca of een maatschappelijke functie is weer mogelijk en er zijn weer kansen voor degenen die er wat moois van willen maken.

Wat eraan vooraf ging

  1. In de eerste helft van 2018 is ’t Oude Huis (Dorpsstraat 7) voor 9 ton te koop gezet. Het Stadsmuseum zou in september van dat jaar het pand verlaten om te verhuizen naar het Stadhuisplein en de voormalige burgemeesterswoning zou leeg komen te staan.  De opbrengst van het pand wordt gebruikt om de verhuiskosten van het museum te bekostigen.
  2. De PvdA heeft in de vorige raadsperiode schoorvoetend ‘ja’ gezegd tegen verkoop, maar alleen met bestemming ‘horeca’, zodat het monumentale pand toegankelijk zou blijven voor de Zoetermeerse inwoners. Ook de beeldentuin achter het huis kan daardoor in de huidige vorm blijven bestaan.
  3. In de zomer van 2018 bleek er geen koper te zijn die aan de meegegeven randvoorwaarden voor verkoop van dit historische gebouw kon voldoen. Toen heeft het college besloten om het pand ook aan te bieden als kantoorpand of woonhuis.
  4. Eind 2018 bleken er wél serieuze (horeca)plannen voor het pand te bestaan, maar het college had al een ander interessant bod liggen (van 1,2 miljoen) en wilde daarmee verder gaan. Dorpsstraat 7 leek verkocht te gaan worden aan iemand die de voordeur op slot zou doen!

Twee weken geleden

De fractie van PvdA Zoetermeer is in de gemeenteraad gaan lobbyen voor een meerderheid om het college op te dragen dit zo niet uit te voeren. En we zijn een petitie gestart om het college op te roepen Dorpsstraat 7 niet te verkopen als woonhuis of kantoorpand.

https://www.petities24.com/behoud_t_oude_huis_in_zoetermeer?uv=13386269&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR2GMVLnGgG1qzC5lj8s8W0BVdm5jv6HoOtwzq5IzHBWQd8rg3qpnVgSrBg

Wat ons betreft mochten de inwoners van Zoetermeer zich laten horen. En dat gebeurde ook: binnen twee weken hebben 231 mensen de petitie getekend!! ?

Maandag 18 februari

De handtekeningen van de petitie zouden in de raadsvergadering worden aangeboden aan het college. De voortekenen waren echter slecht. De politieke partijen zagen niet zo veel in ons voorstel. In de loop van de ochtend hebben de raadsleden tegen elkaar gezegd: “wat vreselijk jammer dat er geen meerderheid is voor ons idee, maar we hebben ons niet zomaar gewonnen gegeven.”

Maar in de middag kwam er plots een memo van het college. Daarin staat dat de potentiële koper zich heeft teruggetrokken en afziet van de koop. Vanwege het niet doorgaan van de verkoop wil het college het pand opnieuw te koop zetten en daarbij alle opties openhouden en daarom zo breed mogelijk bestemmen.

Op dat moment wijzigde natuurlijk alles en toen lag voor fractievoorzitter Margot Kraneveldt de weg open om een amendement in te dienen om het raadsvoorstel te wijzigen in ‘de bestemming voor Dorpsstraat 7 te wijzigen […] met de aanduiding ‘wonen’, ‘horeca’ en ‘maatschappelijk (uitsluitend sociaal-cultureel)’. En dat amendement is aangenomen!

Wethouder Paalvast heeft expliciet gezegd dat alle opties open zijn, alle biedingen naast elkaar worden gelegd en dat dus niet dat de eerste de beste koper het krijgt. Hij heeft ook de raad ‘goed verstaan’ dat de raad het liefst een toegankelijke functie heeft.

Alle opties liggen weer open, dus wij zijn heel erg blij! ??

Fotograaf: Markv
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Zoetermeer_t_Oude_Huis.jpg

 

Waar ben je naar op zoek?