Door op 26 maart 2017

Held van de maand: SchuldHulpMaatje Zoetermeer

Helden, wie kent ze niet?
We kennen ze allemaal; echte doeners die het verschil maken. Mensen die met hun poten in de klei staan, die iedere dag het verschil maken: de wijkagent, de jeugdtrainer van je voetbalclub, die inspirerende lerares, de buurtvader in die lastige wijk. Dit zijn de mensen die dagelijks hun steentje bijdragen aan een mooier Nederland en een mooier Zoetermeer. Zij helpen ons vooruit. De PvdA wil deze mensen een gezicht geven. Daar doet de PvdA Zoetermeer op lokaal niveau graag aan mee. We bezoeken maandelijks lokale helden om ze in het zonnetje te zetten. Deze keer brachten we een bezoek aan SchuldHulpMaatje Zoetermeer.

Wie en wat is SchuldHulpMaatje?
De economie mag dan aantrekken, toch leven in Nederland steeds meer mensen al vier jaar of langer beneden de armoedegrens. Vooral ondernemers, ZZP’ers en niet-pensioengerechtigde 50-plussers hebben het zwaar. Iedereen die financiële problemen heeft kan aankloppen bij SchuldHulpMaatje. De Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland is een initiatief van de kerken in Nederland. Zonder te oordelen, gratis en snel bieden zij vrijwilligershulp aan mensen met (dreigende) schulden. Om een vicieuze cirkel te voorkomen, richten zij zich ook op zelfredzaamheid en bewust financieel gedrag. Omdat voorkomen van schulden het beste is, gaat veel aandacht uit naar vroegsignalering en preventie. Zo helpt SchuldHulpMaatje mensen met financiële problemen om er weer bovenop te komen en voortaan uit de schulden te blijven. Met hulp op maat. SchuldHulpMaatje Zoetermeer is sinds 2014 in Zoetermeer actief, heeft nu 94 vrijwilligers en het einde van de groei is nog niet in zicht.

Held van de maand!
Vicevoorzitter van PvdA Zoetermeer Anja van Zantvoort zette de vrijwilligers die zich inzetten voor een sociaal en sterk Zoetermeer als Held van de maand in het zonnetje. Van Zantvoort: “In twee jaar tijd is het aantal mensen met schulden in Zoetermeer enorm toegenomen. Eén op de vijf gezinnen in Zoetermeer heeft financiële problemen!” 

 

V.l.n.r.: S. v.d. Doorn (Shm), O. Panneman (Shm), A. Schipper (Shm), M. Perquin (PvdA), A. v. Zantvoort (PvdA), J. de Vries (Shm), S. v. Vlaardingen (PvdA), G. v. Oosterhout (PvdA), K. v. Doeland (Shm), K. v. Leeuwen (Shm) en R. Jursche (Shm).

Volgens SchuldHulpMaatje Zoetermeer is de crisis dan ook voor veel mensen nog lang niet voorbij en gaat misschien nooit meer voorbij! Denk hierbij aan jongeren met een torenhoge studieschuld, mensen die op hun uitkering gekort worden, omdat ze een familielid in huis hebben, mensen die hun zorgpremie niet kunnen betalen en ga zo maar door. Met name de hoge huren en het tekort aan sociale woningen speelt mensen met lage inkomens parten. Met de gemeente, woningcorporaties en andere instanties wordt door SchuldHulpMaatje goed samengewerkt en worden goede resultaten geboekt. “Voor al deze mensen maakt de PvdA zich graag sterk in de politiek! De steun, inzet en deskundigheid van al die SchuldHulpMaatjes is daarbij zo belangrijk! Triest dat het nodig is, maar wat een goed werk!” aldus van Zantvoort.

Benieuwd naar de aanpak van SchuldHulpMaatje? Meer informatie kunt u lezen op http://www.shmzoetermeer.nl/

Links Anja van Zantvoort (PvdA), rechts Jan de Vries (Schuldhulpmaatje).
Foto’s: Jan Pereboom.