Het Resultatendebat 2020

Door Susanne Bout op 7 juni 2021

Resultatendebat: raad stelt jaarrekening 2020 vast

Elk jaar legt het college van burgemeester en wethouders met de jaarstukken 2020 (jaarverslag en jaarrekening) verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde bestuur van het vorige jaar. Dit gebeurt tijdens het Resultatendebat.

Op maandag 31 mei 2021 vond het Resultatendebat 2020 (online) plaats en mochten de fracties hun mening over de jaarstukken geven. Voor de Partij van de Arbeid Zoetermeer heeft raadslid Susanne Bout het Resultatendebat weer voor haar rekening genomen, de vierde en laatste keer deze collegeperiode. De spreektekst van Susanne vindt u hier.

2020 stond voor een belangrijk deel in het teken van de coronapandemie natuurlijk. De ingediende Perspectiefnota van vorig jaar was beleidsarm, vanwege corona en vanwege alle bezuinigingen die de gemeente moet doen vanwege de hoge kosten voor jeugdzorg (en Wmo). Het was dit jaar dan ook niet de insteek van de PvdA om heel hard tegen het beleid van het afgelopen jaar aan te schoppen. Geen enkele partij ging er dit jaar ‘met gestrekt been’ in. Er zijn daarom ook maar weinig moties ingediend. Ten eerste was er weinig tot geen nieuw beleid, ten tweede waren er geen extra bezuinigingen en ten derde heeft iedereen (gemeenteraad, college, ambtenaren en maar liefst 3 burgemeesters) heel hard zijn/haar best gedaan om Zoetermeer draaiende te houden. Dat verdient (bijna) alleen maar complimenten.

Veel werkzaamheden zijn verschoven naar een ander moment, wat heeft geleid tot een positief rekeningresultaat voor 2020. De onderuitputting in de jaarstukken als gevolg van COVID-19 zal in de Perspectiefnota van dit jaar worden verwerkt en alsnog worden besteed. Die nota bespreken we tijdens het Voorjaarsdebat op maandag 28 juni aanstaande, vanaf 10.00 uur ‘s ochtends.

Aan het eind van het debat heeft de gemeenteraad de jaarstukken 2020 onder voorbehoud van een goedkeurende accountantsverklaring vastgesteld. Het raadsvoorstel Jaarrekening 2020 is zonder stemming -unaniem- aangenomen.

U kunt alle stukken inkijken en alle bijdragen van de fracties terugkijken/-luisteren via het raadsinformatiesysteem (ris).

Aangenomen moties:

2105-15 Zó! – Overzicht van woningen in het jaarverslag
Mede ingediend door de PvdA, Fractie van den Berg en Zoetermeer Vooruit
Via deze motie is aan het college verzocht om in het vervolg aan het jaarverslag een overzicht van de Zoetermeerse woningen toe te voegen waarbij een indeling wordt gemaakt in categorieën zoals, koopwoningen, sociale huur corporatiebezit, sociale huur niet-corporatiebezit, vrije huur midden sector, vrije huur dure sector, zorgwoningen, rolstoelwoningen, woningen speciaal voor jongeren (toegang leeftijdsgebonden), enz.

2105-16 D66 – inzet onderbesteding OAB-budget
Mede ingediend door de PvdA, Partij Democratie voor Zoetermeer, Zó! Zoetermeer en GroenLinks
Hiermee is aan het college verzocht om bij andere gemeenten te inventariseren hoe de extra middelen effectief kunnen worden ingezet zodat dit geld aan Zoetermeer ten goede komt, rekening houdend met de (strenge) eisen die de wet- en regelgeving stelt aan de inzet van deze middelen. De raad wil vóór het komende zomerreces over de mogelijkheden worden geïnformeerd.

Susanne Bout

Susanne Bout

Wonen in Zoetermeer, in een grote stad met veel groen en veel water, is fijn. Het verenigingsleven bloeit in Zoetermeer en Zoetermeerders doen vaak en veel vrijwilligerswerk. Maar niet iedereen kan meedoen tegenwoordig. Ik heb zelf van dichtbij meegemaakt hoe geweldig het is als mensen of organisaties je kunnen helpen om vooruit te komen in

Meer over Susanne Bout