Keek op de Week: Columuzi (1)

Door Sicco Louw op 31 december 2018

 

 

 

Colomuzi (1)

Laatste dag van 2018. Overzicht NOS Journaal is geweest, de Top 2000 loopt op zijn eind, de kranten hebben traditiegetrouw verschillende lijstjes gepubliceerd. Met onder meer de beste boeken, sportresultaten en talenten van het afgelopen jaar. Eerder deze maand werd de beste politicus van het jaar gekozen, althans volgens sommigen in ieder geval. En natuurlijk zijn er veel voorspellingen voor volgend jaar.

Mijn terugblik beperk ik hier tot de eerste politieke stapjes die ik in 2018 heb mogen zetten. Net niet gekozen in de gemeenteraad omdat de PvdA veel kiezers is kwijt geraakt. Dus als commissielid gestart. Met een diverse portefeuille met onder meer inkomensbeleid en economie, financiën en sport. En in een kleine fractie neem je ook nog wel eens onderwerpen van je collega’s over. Dus zo ging mijn eerste publieke optreden over terrasregels op het Stadhuisplein, gevolgd door onder meer nieuwbouw van scholen, de toekomst van de sociale werkplaats, nieuwe kleedkamers voor FC Zoetermeer, het subsidiebeleid, de belastingtarieven 2019 en de locatiekeuze van een nieuw zwembad. Ik vind tot nu toe alles leuk. Vooral als het lukt contact te hebben met inwoners die betrokken zijn bij de voorstellen die het gemeentebestuur aan de Raad voorlegt. Leuk ook omdat we een gemoedelijke gemeenteraad hebben. Dat maakt het vast minder spannend en spectaculair, maar voor inwoners is dit volgens mij heel prettig. Partijen voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een mooi Zoetermeer.

Ik doe twee simpele voorspellingen voor 2019. Ook de gemoedelijke gemeenteraad van Zoetermeer wacht een spannend politiek jaar. We praten en besluiten dan onder meer over een structurele oplossing voor de begroting nu in 2018 is gebleken dat in Zoetermeer flink meer gebruik wordt gemaakt van jeugdzorg. En als we inderdaad 10.000 woningen in Zoetermeer erbij willen om de woningnood tegen te gaan, moet er komend jaar ook een aantal gebieden worden aangewezen waar we een deel van die nieuwe woningen gaan neerzetten. Dan is er nog de komst van het islamitisch centrum in Oosterheem en de uitwerking van het nieuwe zwembad. Ook de nachthoreca zal vast op de politieke agenda staan. Persoonlijk hoop ik dat we mensen kunnen helpen die nu in (stille) armoede verkeren, bijvoorbeeld door het oplossen van hun schulden of ze aan werk kunnen helpen. Daar speelt het nieuwe Zoetermeerse werkbedrijf straks ook een belangrijke rol bij.

De tweede voorspelling heeft niets met politiek te maken. Hoewel, vanaf nu probeer ik ze maar eens te gaan koppelen: politiek en muziek. Voor mij is muziek een fijne vorm van ontspanning. Of ik nou een disco-avond mag draaien, een podcast maak of gewoon thuis luister, muziek geeft rust, maakt me blij of weemoedig dankzij herinneringen die een plaat kan oproepen. Vanaf nu zal ik geregeld een column schrijven over de Zoetermeerse politiek met daaraan gekoppeld een specifieke plaat. Mogelijk dat jij na het lezen van een column een hele andere plaat in gedachten hebt. Zet die hier dan onder, dan krijgen we een mooie muzikale verzameling van gedachten en meningen. Zo is de Columuzi geboren. O ja, mijn tweede voorspelling: wat er in 2019 ook gebeurt, er zal muziek zijn. Zoals Barry White al zong: Let the music play, ook in 2019. Ik wens jullie allen een prachtig nieuw jaar!

Sicco Louw

Sicco Louw

Hier sta ik voor: 1. Bestaanszekerheid voor iedereen 2. Samen leven, samen zorgen voor elkaar en de stad, betrokkenheid 3. Zoetermeer als fijne woon- en leefstad Het grootste ideaal van de PvdA is dat iedereen kans heeft op werk. Dat levert namelijk niet alleen inkomen op, maar ook een betekenis in deze maatschappij. En natuurlijk

Meer over Sicco Louw