Keek op de Week – Canvassen: geen politieke taal aan de voordeur

Door Sicco Louw op 11 februari 2018

Canvassen: geen politieke taal aan de voordeur

Politiek draait vaak om taal. Welke woorden gebruik je om je boodschap kracht bij te zetten? Welke woorden spelen in op de emoties van de kiezers? En met welke woorden onderscheiden politici zich van collega’s? Allemaal belangrijk, zeker rond verkiezingen. Als kandidaat-raadslid voor de PvdA en als Neerlandicus vind ik het prachtig om te zien dat taal zo’n belangrijke rol speelt. En ik kan me ook verbazen over sommige politieke woorden die al jaren een begrip zijn. Althans voor intimi. Zo ben ik afgelopen zaterdag voor het eerst gaan ‘canvassen’. Nu heb ik thuis een eigengemaakte foto vergroot op een canvasdoek hangen. Daar ken ik het woord van. Maar op de vraag of ik mee wilde gaan met canvassen in de wijk Palenstein, moest ik even omschakelen. Ik begreep dat het woord afkomstig is uit Amerika, in ieder geval de politieke betekenis ervan. En in de dikke Van Dale staat het woord in die betekenis ook beschreven: “Canvassen = werven, met name van kiezers door politici die daarbij bij willekeurige mensen aanbellen.” Aha, we gaan dus kiezers werven aan de deur. Nou, ik stel u maar direct gerust, dat hebben we niet gedaan. Het team van de PvdA dat langs de deuren gaat, vraagt hoe u vindt dat het er in uw buurt aan toe gaat. Of er nog zaken zijn die aandacht vragen van de gemeenteraad.

Wat mij opviel in de straten die wij in Palenstein hebben bezocht, is dat veel bewoners aangeven daar al tientallen jaren met plezier te wonen. Aandachtspunt is de ontsluiting van de wijk. Ook vragen mensen ervoor te waken dat we in Zoetermeer niet alle groene velden in de wijken gaan opofferen voor nieuwe woningen. Heldere punten, ook hoorbaar in andere wijken. Verteld in klare taal aan de voordeur. Veel mensen stellen het op prijs dat we luisteren naar hun verhalen, zowel de positieve als naar de verbeterpunten. En dat doen we graag.

Het is mij wel bevallen, dat canvassen in Zoetermeer. Vrienden van mij bij wie ik aanbelde waren overigens wel thuis, maar deden de deur niet open omdat ze dachten dat er ‘verkopers’ aan de deur stonden. En volgens de dikke Van Dale hebben ze gelijk. Dus ik ga graag de komende zaterdagen weer langs de deuren. Niet om te canvassen, maar om van u te horen hoe tevreden u bent met en in Zoetermeer. En of de PvdA mogelijk nog iets voor u kan betekenen in de volgende raadsperiode. U hoeft overigens niet te wachten totdat de deurbel gaat als u iets kwijt wilt. Stuur mij gerust een persoonlijk bericht op sicco.louw@gmail.com.

Sicco Louw

Sicco Louw

Hier sta ik voor: 1. Bestaanszekerheid voor iedereen 2. Samen leven, samen zorgen voor elkaar en de stad, betrokkenheid 3. Zoetermeer als fijne woon- en leefstad Het grootste ideaal van de PvdA is dat iedereen kans heeft op werk. Dat levert namelijk niet alleen inkomen op, maar ook een betekenis in deze maatschappij. En natuurlijk

Meer over Sicco Louw