Keek op de Week – Start van de verkiezingsperiode

Door Susanne Bout op 6 februari 2018

Week 5: De start van de verkiezingsperiode

Alle leden van de PvdA die in Zuid-Holland wonen waren afgelopen vrijdag (2 februari) uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst in het bekende Nieuwspoort in Den Haag. PvdA Zuid-Holland had het feest georganiseerd en veel lijsttrekkers, (kandidaat-)raadsleden en vooral veel actieve leden uit alle hoeken van de provincie waren erbij.

Reden voor het feest: de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Deze avond was het officiële startschot van de campagne voor alle steden en dorpen in Zuid-Holland. Vanaf nu gaan we wekelijks en in de laatste fase zelfs dagelijks de straten op om mensen ervan te overtuigen dat ze moeten gaan stemmen en dan natuurlijk bij voorkeur op de PvdA.

Dit feest had een beetje de opzet van De Wereld Draait Door: sprekers en muziek wisselden elkaar af in een informele setting maar met een officiële presentator erbij. Dat was deze avond oud PvdA-Tweede Kamerlid Marit May.

Het was druk in Nieuwspoort. In een bomvolle zaal sprak Marit May de avond aan elkaar. Van de drie grootste steden van Zuid-Holland, te weten Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer, waren de lijsttrekkers uitgenodigd om te komen pitchen. (Een pitch houden is in een paar minuten vertellen wie je bent, wat je er speelt, wat je plannen zijn om het aan te pakken en hoe je dat wilt bereiken.) Namens de PvdA in Zoetermeer stond onze lijsttrekker Margot Kraneveldt dus op het podium. Mét een rode bouwhelm op haar hoofd, want de slogan voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart aanstaande is ‘Bouwen aan Zoetermeer’.

De drie pitchers uit Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer spraken deze avond natuurlijk voor eigen publiek, dus de verhalen werden goed ontvangen, maar het fijn om te merken dat ze hun verhaal klaar hebben, zin in de campagne hebben, mooie plannen hebben voor de grote steden en met overtuiging hun verhaal weten te vertellen.

Er was ook ruimte voor andere sprekers. Kamerlid Kirsten van der Hul sprak over het belang van diversiteit in de gemeenteraden en hoe blijf je als politicus authentiek. Sociaal ondernemer Sjoerd van der Maaden vertelde over zijn bedrijf Specialisterren waarmee hij laat zien dat het nodig én verstandig is om mensen met autisme in dienst te nemen. En ook de aanwezige lijsttrekkers van de wat kleinere afdelingen kwamen aan het woord om uit te leggen wat er in de kleinere steden en op het platteland van Zuid-Holland speelt en hoe daar de campagne verloopt.

De avond bleef luchtig doordat de aanwezigen ook deel konden nemen aan drie leuke workshops met daarin advies over social media, kledingkeuze en oneliners. En zoals gezegd was er ook ruimte voor muziek. Jazz-zangeres Graziëlla Hunsel Rivero swingde met haar trio de pan uit en bij elk muzikaal intermezzo gingen bij de aanwezigen de heupen los en de voetjes van de vloer.

Dit soort bijeenkomsten zijn ook altijd een soort reünie van PvdA’ers die elkaar ooit op een andere bijeenkomst hebben leren kennen en die in het dagelijks leven soms wel eens contact hebben via Facebook. Maar om elkaar weer eens in het echt te zien en te spreken is ook altijd heel gezellig. Al met al was het een hele leuke avond.

Maar goed, het startschot is dus gegeven: de campagne is officieel begonnen. En bent u nu nieuwsgierig geworden naar de plannen van PvdA Zoetermeer, klik dan hier.

Susanne Bout

Susanne Bout

Ik wil opkomen voor mensen die niet gemakkelijk mee kunnen komen in de maatschappij. Ik heb zelf meegemaakt hoe geweldig het is als mensen of organisaties je kunnen helpen om vooruit te komen in het leven als dat op een gegeven moment zelf niet lukt. Dat gun ik anderen ook. De huidige afbraak van vele

Meer over Susanne Bout