Keek op de Week – De storm

Door Marissa van der Tol op 12 maart 2018

De storm

Ik zit aan de warme chocolademelk, met slagroom en mini-marshmallows, met chocoladetaart op mijn 24ste verjaardag die rustig aan mij voorbijgaat. Een feest geven we na de verkiezingen wel. Het voelt wat onwennig door alle drukte van de afgelopen weken, maar mijn to-do-lijstje is echt leeg. Ik vraag mij af of er niet meer is wat ik kan doen. Het gaat erom spannen of de PvdA in Zoetermeer vier zetels gaat behalen bij de verkiezingen. Ik neem de laatste hap van mijn stuk taart en ineens gaat de telefoon. “Met Marissa van der Tol”.

“Goedemiddag Marissa, je spreekt met de eindredacteur van de Lava (Nieuwsblad van de Jonge Socialisten in de PvdA). Voor de gemeenteraadsverkiezingen willen wij iedere dag een jonge vrouw plaatsen op onze nieuwe website www.ditislava.nl en het bericht promoten op Facebook in de regio. Lijkt je dit wat?” Dit was het begin van de storm.

Jonge Socialisten zijn, uiteraard, jong. Ze schakelen snel met appjes en telefoontjes en zullen ook voor kleine dingen snel contact opnemen.

“Hoi Marissa, met Ricky van de Jonge Socialisten Den-Haag-Leiden. We komen maandagavond 5 maart naar Zoetermeer met een ludieke actie voor het ondertekenen van het regionale woonconvenant. Ook willen we graag weten wat de plannen zijn voor wanneer de landelijke afdeling zondag 11 maart naar Zoetermeer komt. Verder willen we in de laatste weken op Facebook een filmpje gaan promoten van Jonge Socialisten in de regio die het net wel/net niet gaan halen. Daar ben jij er één van. Wanneer kunnen we afspreken om te gaan filmen?”

Na met Ricky gesproken te hebben heb ik nog gesproken met Anouk van de landelijke afdeling van de Jonge Socialisten over het bezoek aan Zoetermeer op zondag 11 maart. We spraken af dat we gaan canvassen (bij mensen aanbellen, vragen hoe het gaat in de wijk en vragen of men gaat stemmen). Er is best een hoop te regelen als afdeling voor zo’n bezoek. Het materiaal moet uitgekozen worden. Wat neem je allemaal mee? Waar spreken we af? Ze zouden rond het middaguur in Zoetermeer aankomen met 13 personen. Dat betekent dat je een locatie moet vinden om te lunchen. Een jongerenwoning is daar helaas niet groot genoeg voor. Gelukkig was kandidaat-raadslid #2 Susanne Bout bereid om de Jonge Socialisten te ontvangen voor een lekkere lunch.

Ondertussen gaat de lokale campagne ook verder. We promoten meer berichten op Facebook en gaan iedere zaterdag de straat op. Met mijn scootmobiel scheur ik met 7 km/uur, het is net een Mariokart, door het Stadshart om flyers uit te delen. Na een paar uurtjes neemt de volgende groep vrijwilligers het over en kan ik naar huis. Ik deel en like nog wat berichten op Facebook. Daarna ga ik nog even naar RK-jongerenvereniging WESP voor de jaarlijkse ALV, want ook de ‘gewone’ dingen gaan door.

Dan is het zondag 11 maart. De Jonge Socialisten komen campagne voeren. Ik stap in de scootmobiel en ga naar Susanne. Ik zie de groep Jonge Socialisten en ik voel nieuwe energie in mij opkomen. Zou deze storm voor die 4e zetel kunnen zorgen? We gaan lunchen, ik geef een korte speech en daar gaan we de straat op. We bellen bij mensen aan en voeren gesprekken die een paar keer eindigen met: “Weet je wat? Ik ga op jou stemmen!”

Marissa van der Tol

Marissa van der Tol

Het Zoetermeer van later Voor Zoetermeer zie ik een toekomst waarin starters binnen een jaar een starterswoning kunnen huren, waarbij ze kunnen genieten van het groen in de omgeving. Een Zoetermeer waar kinderen vrolijk buiten kunnen spelen en iedere denkbare sport kunnen beoefenen. Er zijn studentenwoningen voor die jongeren die in Zoetermeer studeren of gewoon in de

Meer over Marissa van der Tol