Maandag Raadsdag van 19 april 2021

16 april 2021

Maandag Raadsdag
van 19 april 2021

Maandag Raadsdag begint om 19.30 uur. We vergaderen digitaal. De vergaderingen worden live uitgezonden, maar kunnen ook worden teruggekeken. De links zijn hieronder bij de diverse commissies toegevoegd. Onder de beelden van de uitzending staan de stukken voor de vergadering.

Commissie Plenair
https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Zoetermeer/2a67f3d4-92c1-4831-9305-555c27476a81

Maandag staat de ‘Stand van zaken implementatie Omgevingswet’ op de agenda. In dit agendapunt licht wethouder Iedema toe wat er de afgelopen periode is gebeurd (lokaal en soms ook nationaal) in voorbereiding op de Omgevingswet, die per 1 januari 2022 in moet gaan. Meer weten over de Omgevingswet? Klik dan op deze link. Vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Neem dan contact op met portefeuillehouder Susanne Bout.

Commissie Stad
https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Zoetermeer/1961b6ca-c662-4e3d-827f-60537de4aa67

In de Commissie Stad gaat het aanstaande maandag over grondbeleid en bouwplannen.
Het ‘Raadsvoorstel Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2021’ gaat het over negentien (bouw)projecten in 2020 waar de gemeente zelf de grond in eigendom heeft. Elk jaar wordt aan de hand van de voortgang van de projecten het financieel resultaat opnieuw bepaald (de herziening van de grondexploitaties). Dit leidt tot een nieuwe prognose van het resultaat grondbeleid in het Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2021 (MPG ‘21).
De PvdA is blij met een positief resultaat van € 18,2 miljoen. Mocht u meer willen weten over dit onderwerp, stel dan uw vraag aan Susanne Bout.

Daarna staat het ‘Raadsvoorstel Rapportage ruimtelijk fysiek’ op de rol. Dit gaat over álle ruimtelijke projecten die bij de gemeente Zoetermeer worden gedaan (op dit moment 65 stuks, variërend van enkele huizen tot hele buurten en van de nieuwe brandweerkazerne tot een project met 20 bruggetjes; waarvan sommige projecten behoren tot het grondgebied van de gemeente Zoetermeer (Edisonpark) en sommige niet (de Entree)). Daarnaast gaat het ook over de stand van zaken van de woningbouwmonitor en de schaalsprongrapportage: worden er jaarlijks genoeg woningen gebouwd, in de juiste mix? En ontwikkelt Zoetermeer snel genoeg en de goede richting op? Kortom: een rapportage van 140 pagina’s vol leesplezier. 😉
De PvdA is tevreden dat ook dit jaar bij slechts 10% van de projecten wat kleine issues spelen. Bij de rest van de projecten staat het stoplicht op groen. We maken ons wel zorgen over de doorstroming van de huizenmarkt. Het gaat ons allemaal nog niet snel genoeg. We hebben naar aanleiding van de rapportage nog veel technische vragen ingediend. De antwoorden van het college zijn inmiddels binnen en worden door ons dit weekend bestudeerd. Ook hier is Susanne Bout de woordvoerder.

In de Commissie Samenleving
https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Zoetermeer/a37a4473-be66-4008-bbf1-f95e8ec84886

In Samenleving wordt eindelijk, na diverse keren uitstel, ‘Raadsvoorstel Cultuurvisie 2030’ behandeld. De Cultuurvisie schetst acht programmalijnen voor twee beleidsperiodes (2022-2030). De eerste drie programmalijnen zorgen voor een culturele infrastructuur, waardoor onze stadscultuur kan gaan groeien. De andere vijf programmalijnen besteden aandacht aan specifieke opgaven of doelgroepen. Maandag is de eerste keer dat de Cultuurvisie door de raad besproken wordt. Op 17 mei wordt er in de raadsvergadering over dit raadsvoorstel besloten.
In het samenspraakproces zijn de bibliotheek, CKC&Partners, het Stadstheater, Cultuurpodium Boerderij, Museum de Voorde en Terra Art Projects betrokken (de B6). De PvdA merkt dat zij tevreden zijn over de Cultuurvisie. De kleinere cultuurorganisaties zijn echter niet tevreden. De PvdA gaat de komende tijd in gesprek met diverse cultuurorganisaties, groot en klein, om een standpunt te bepalen. Ook het historisch cultureel erfgoed heeft onze aandacht. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Marissa van der Tol.

Vorige week is de ‘Derde rapportage Sociaal Domein 2020’ besproken in een digitale themabijeenkomst die niet werd uitgezonden. Deze maandag is de openbare bespreking aan de beurt.
De PvdA maakt zich zorgen over de mogelijke ontslaggolf die wordt verwacht nav de coronacrisis. We zien ook de wachttijden in de jeugdzorg stijgen door corona. Gelukkig wordt daar hard aan gewerkt, maar waakzaamheid is geboden. Gelukkig zijn de wachtlijsten bij de Wmo opgelost. Er zijn drie portefeuillehouders namens de PvdA voor het sociale domein: Marissa van der Tol (Wmo, GGD, Veilig Thuis, zorg, e.a.), Sicco Louw (participatie) en Susanne Bout (jeugdzorg). Op 19 april is Marissa de woordvoerder. Wilt u uw mening geven over de Derde Rapportage Sociaal Domein 2020, neem dan contact op met haar.