Nieuw college 2022-2026 benoemd

Door Margot Kraneveldt op 9 juni 2022

Nieuw college 2022-2026 benoemd

Op woensdag 8 juni is het nieuwe college van Zoetermeer benoemd tijdens een extra raadsvergadering. Het nieuwe college bestaat uit zes wethouders van zes partijen: de VVD, LHN, PDvZ, Zó! Zoetermeer, CDA en CU/SGP.

Wat de PvdA Zoetermeer betreft ontbreken in dit nieuwe college helaas linkse en/of progressieve partijen. Het gebrek aan links beleid lezen we ook terug in het collegeakkoord 2022-2026, dat de titel heeft ‘Samen doen wat nodig is’. Ondanks dat de sociaaldemocratische termen bestaanszekerheid en kansengelijkheid diverse keren terugkomen, heeft onze fractie nog veel twijfels bij deze plannen.

Alle fracties mochten hun mening geven over het collegeakkoord. Onderaan dit bericht leest u de spreektekst van de PvdA. Daarna heeft de gemeenteraad het collegeakkoord goedgekeurd. Dat het akkoord zou worden aangenomen was te verwachten, want het nieuwe college wordt in de gemeenteraad vertegenwoordigd door een meerderheid van raadsleden.

Vervolgens zijn de zes nieuwe wethouders officieel benoemd door de burgemeester. Twee wethouders blijven zitten (Jan Iedema van de VVD en Ingeborg ter Laak van het CDA) en vier wethouders van dit nieuwe college zijn nieuw: Ronald Weerwag (LHN), Willeke Mertens (PDvZ), Marijke van der Meer (Zó!) en Bouke Velzen (CU/SGP). Door het doorschuiven van vier raadsleden in het college zijn er op deze avond ook nog vier raadsleden benoemd, zodat we weer 39 raadsleden in de gemeenteraad hebben. En Marijke van der Meer ontving een koninklijke onderscheiding voor 22 jaar raadslidmaatschap.

Na de benoemingen en bijbehorende feestelijke schorsingen is er ook uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van de drie vertrekkende wethouders (Jakobien Groeneveld van GroenLinks, Margreet van Driel van LHN en Robin Paalvast van D66).

Aan het einde van de avond (het was inmiddels al dinsdag) volgde uiteindelijk het afscheid van twaalf commissieleden die zich tussen 2018 en 2022 hebben ingezet voor de inwoners van Zoetermeer, maar die in de komende raadsperiode niet meer terugkeren in de gemeenteraad.

Zo is er ruim 2 maanden na de verkiezingen ook officieel afscheid genomen van Marissa van der Tol en Ramie al Moukhaibar. Marissa, Ramie en de andere vertrekkende commissieleden werden door burgemeester Bezuijen in het zonnetje gezet, met voor beiden een mooie speech en een bos bloemen.

Marissa is zes jaar commissielid geweest voor de PvdA. Marissa heeft zich ingezet voor Cultuur, voor de Wmo en voor toegankelijkheid en inclusie.  Marissa heeft ervoor gezorgd dat er toegankelijkheidstours in Zoetermeer kwamen. “En”, zo zei de burgemeester: “Marissa heeft eigenhandig SweetLakeMan afgeschoten, want mensen met een handicap zijn niet zielig.”
Marissa blijft binnen de PvdA nog actief voor het landelijke Netwerk Handicap en beleid.

Ramie is vier jaar commissielid geweest en had veiligheid, verkeer en inburgering in zijn portefeuille. Hij is tijdens zijn commissielidmaatschap een discriminatiemeldpunt voor de stad gestart. Ramie is gestopt als commissielid, maar blijft zich voor onze afdeling inzetten als voorzitter van de afdeling.

De spreektekst van fractievoorzitter Margot Kraneveldt:
(gesproken woord geldt)

Spreektekst Coalitieakkoord
“Samen doen wat nodig is”

Dank u wel voorzitter,

Graag had de PvdA een minder rechts college gezien dan we vandaag gaan beëdigen, met daarin ook een progressieve vertegenwoordiging. Maar wij zijn uiteraard sportief genoeg om de nieuwe coalitie en het nieuwe college veel succes en wijsheid te wensen de komende 4 jaar en hen te feliciteren met het voorliggende akkoord. Of wij ook onze inwoners moeten feliciteren, is nog de vraag.

Het vorige coalitieakkoord had de naam ‘Groene, veilige stad met ambitie’. Daar stond in ieder geval het woord ambitie nog in! Dit akkoord heet ‘Samen doen wat nodig is’. Daaruit spreekt voor ons niet echt dat dit college er flink tegenaan gaat om alle grote uitdagingen van deze stad met gedurfd beleid te tackelen. Zoetermeer verdient meer dan dat.

Het valt de PvdA op dat we ondanks de mooie woorden soms oprecht geen idee hebben waar deze coalitie naartoe wil.

We zien de sociaaldemocratische begrippen bestaanszekerheid en kansengelijkheid diverse keren terugkomen. Ons rode hart maakt een klein sprongetje. Maar hoe ziet het college dat voor zich als in de Omgevingsvisie Zoetermeer 2040 staat dat sociale voorzieningen aan het wettelijk minimum worden herijkt, als basisbanen nergens genoemd worden, als de woorden inclusiviteit en (tegengaan van) discriminatie er niet in staan?

Betaalbaar wonen en duurzaam bouwen werden door veel kiezers als de belangrijkste thema’s bij de verkiezingen genoemd. Grote uitdagingen waar we echt ambitieus beleid op moeten voeren. Dit college geeft echter de topprioriteit aan veiligheid, waarbij het grotendeels gaat over handhaving,  fraude en preventief fouilleren. Sport en het beheer van de openbare ruimte, op zich niet verkeerd, krijgen eveneens heel veel geld extra,  maar wij vinden dat niet in verhouding staan tot de echt grote uitdagingen waar we met elkaar voor staan.

Wij lezen bij Wonen mooie woorden over kwaliteit toevoegen en evenwichtige balans tussen sociale huur, particuliere huur en koopwoningen. Wat betekent dat? Hoeveel sociale, betaalbare woningen gaat dit college nu echt bouwen voor onze inwoners die jaren op een wachtlijst staan? Wordt het percentage van 27% gewoon getorpedeerd? Of gaat Zoetermeer zich wel houden aan de regionale woningmarktafspraken? Voor de PvdA is dit nog totaal onduidelijk, maar wij vrezen het ergste.

Het Zoetermeerse Duurzaamheidspact, waar van 5 van de 6 partijen in deze coalitie notabene hun handtekening onder hebben gezet, wordt helemaal niet meer genoemd. We zien nu een halve pagina duurzaamheid tegenover twee pagina’s over vrije tijd… Maar we lezen niets over luchtkwaliteit, niets over het Van Tuyllpark of de Plas van Poot.

Met betrekking tot armoede, een belangrijk punt vo0r ons, gaat het college onderzoeken of we inkomensondersteuning kunnen bieden op basis van besteedbaar inkomen. Wat betekent dat? Als we daarmee ook werkende armen gaan helpen dan is dat natuurlijk prima! Of gaan we het beschikbare geld over meer mensen verdelen zodat er mensen aan de onderkant door het ijs zakken?  Dat zou voor de PvdA onacceptabel zijn.

Als het gaat om zorg en welzijn is de PvdA blij dat er structureel budget bij komt voor onder andere jeugd, toegankelijkheid, buurtwerk, wijkrestaurants en Wmo. Maar die 240.000 euro om zorgfraude tegen te gaan vinden wij echt volkomen absurd.

Cultuur wordt in dit akkoord versmald tot vrije tijd, waarbij er alleen voor meer sport en evenementen plaats lijkt te zijn. Als er een groeimodel voor sportvoorzieningen kan, waarom dan ook niet voor cultuur? De PvdA is echt blij met de subsidie voor het Videogame Museum, maar dat met 1 achteloos zinnetje museum De Voorde de nek wordt omgedraaid, vinden we buitengewoon treurig. Een agenderingsverzoek zit in de pijplijn.

Voorzitter, ik ga afronden. Het college wil meer bomen in de stad. Dat is goed nieuws. Daarom heb ik mede namens GroenLinks en D66 een aanmoedigingskadootje meegenomen vanavond: wij  bieden samen graag het nieuwe college deze boom aan, een beuk. Want iedere boom is er één en een beuk symboliseert wijsheid.
Wij overhandigen ‘m graag onder het motto: “Niet alleen maar doen wat nodig is, maar de beuk d’r in!”

 

Margot Kraneveldt

Margot Kraneveldt

Politiek bedrijven zit me in het bloed, van 2003 tot 2012 op landelijk niveau als Kamerlid en sinds maart 2014 als volksvertegenwoordiger dichterbij huis: in mijn eigen stad, in ‘mijn’ Zoetermeer. In een leuk, gedreven, betrokken en deskundig fractieteam, met hulp van vele leden die ons inhoudelijk ondersteunen. Graag ga ik nog een raadsperiode door,

Meer over Margot Kraneveldt