PvdA bezorgd over uitspraak rechter tarieven jeugdzorg

Door Susanne Bout op 22 oktober 2019

PvdA bezorgd over uitspraak rechter tarieven jeugdzorg

De tien gemeenten in Haaglanden die gezamenlijk jeugdzorg inkopen vinden dat ze ruimhartig de kosten gaan vergoeden voor jeugdzorg. Maar nagenoeg alle jeugdzorgaanbieders, van groot tot klein, voelen zich klemgezet en spanden deze week een kort geding aan. De jeugdzorgaanbieders hebben vandaag in een kort geding gelijk gekregen van de rechter. De PvdA is heel benieuwd wat nu de gevolgen zijn voor de jeugdzorg in Zoetermeer en stelde vragen aan wethouder Groeneveld over de gevolgen van dit kort geding voor de gemeente.

Raadslid Susanne Bout: “Wij weten dat wethouder Groeneveld een lastig dossier heeft, maar als politieke partij moeten wij opkomen voor de kwetsbare kinderen en jongeren die jeugdzorg nodig hebben. Zij moeten er zeker van zijn dat ze op tijd de juiste hulp krijgen. De hoeveelheid uren, die gewoon net als altijd vergoed zullen worden, moeten worden bepaald op basis van de hulpvraag en niet op basis van financiële afwegingen.”

De rechter concludeerde in het kort geding dat de Haaglandse gemeenten verschillende definities hanteren bij de diverse cijfers en percentages. Daardoor worden als het ware ‘appels met peren vergeleken’, aldus het vonnis. Daarnaast, zo zegt de rechter, is er ‘onvoldoende rekening gehouden’ met de verschillende soorten hulp die organisaties bieden en wat van invloed is op de kostprijs. “Wat betekent dit voor Zoetermeer? Wat betekent dit voor het proces om zorg in te kopen? Gaat dit de gemeente meer geld kosten? Als de tarieven omhoog moeten, moeten de uren dan omlaag?”, vraagt Bout zich af. “Maar waar we ons vooral zorgen over maken: Wat betekent dit voor de continuïteit van de jeugdzorg? Wethouder Groeneveld heeft nog flink wat werk aan de winkel om de jeugdzorg beter op orde te krijgen. Jeugdzorg moet aan de voorkant beter georganiseerd worden wat de PvdA betreft.”

Bronnen in de media:

Susanne Bout

Susanne Bout

Wonen in Zoetermeer, in een grote stad met veel groen en veel water, is fijn. Het verenigingsleven bloeit in Zoetermeer en Zoetermeerders doen vaak en veel vrijwilligerswerk. Maar niet iedereen kan meedoen tegenwoordig. Ik heb zelf van dichtbij meegemaakt hoe geweldig het is als mensen of organisaties je kunnen helpen om vooruit te komen in

Meer over Susanne Bout

Waar ben je naar op zoek?