PvdA blij met zes nieuwe locaties ‘Bibliotheek op school’

Door Chantal Walther op 6 oktober 2017

Raadslid Chantal Walther en fractievoorzitter Margot Kraneveldt van de PvdA in Zoetermeer waren op 4 oktober aanwezig bij de feestelijke opening van ‘De Bibliotheek op school’ bij IKC De Waterlelie. Inmiddels doet bijna de helft van de Zoetermeerse basisscholen mee aan dit landelijke project.

Chantal Walther licht toe:”In september en oktober zijn er weer zes locaties bijgekomen in Zoetermeer met een ‘Bibliotheek op school’. Daar zijn we ontzettend blij mee. De PvdA pleit al enkele jaren met succes voor deze landelijke aanpak, waarbij bibliotheken en scholen samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid”. Een belangrijk doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Kinderen die meer lezen, zijn beter in taal en scoren hoger op de Cito-eindtoets.

Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. Chantal Walther: “Wanneer mensen niet goed kunnen lezen en schrijven, is het heel moeilijk om mee te doen in de maatschappij en om een baan te vinden en te houden. Daarom is goed leren lezen zo belangrijk. Jong geleerd is oud gedaan tenslotte. Lekker lezen is de leus!”

Een school die meedoet, krijgt een bibliotheek met honderden mooie nieuwe boeken. Een leesconsulent van de Bibliotheek stelt samen met de leescoördinator op school een leesplan op. Daarmee werkt de school structureel, van groep 1 t/m groep 8, aan de versterking van de leesbevordering en het vergroten van de taalontwikkeling. Voorbeelden van structurele maatregelen zijn: dagelijks 15 minuten vrij lezen, regelmatig interactief voorlezen, boekkringen, boekbesprekingen en een bibliotheekbezoek. Ook de Kinderjury, De Nationale Voorleeswedstrijd en de Kinderboekenweek maken onderdeel uit van het leesplan.

Bij het voorjaarsdebat van juni 2017 werd via een motie van de PvdA 75.000 euro voor het concept vrijgemaakt. “We hopen dat het lukt om volgend jaar op 10 extra locaties een bibliotheek op school te realiseren, maar ons werk is nog niet klaar”, aldus Walther. “Ons einddoel is een bibliotheek op elke basisschool in Zoetermeer. Dan geven we ieder kind een extra kans om zich goed te ontwikkelen.”


Foto: Margot Kraneveldt (staand) en Chantal Walther op IKC De Waterlelie  

Bewaren

Bewaren

Chantal Walther

Chantal Walther

Hoe ben ik in de politiek gerold? Ik ben al sinds 2001 lid van de PvdA maar echt actief sinds 2009. De opkomst van Geert Wilders is voor mij een belangrijke trigger geweest. Boute uitspraken die hele groepen mensen met een niet Nederlandse achtergrond wegzet vind ik verschrikkelijk. Ik dacht als ik dit niet wil

Meer over Chantal Walther