PvdA is woest over passeren woningbouwcorporaties

Door Margot Kraneveldt op 9 maart 2021

PvdA is woest over passeren woningbouwcorporaties

Wethouder Paalvast zet woningbouwcorporaties buitenspel bij nieuwbouw sociale woningen in Zoetermeer

PvdA, GroenLinks, SP en Fractie vd Berg zijn enorm geschrokken van de boze brandbrief die de huurdersverenigingen van De Goede Woning, Vidomes en Vestia naar het college en de gemeenteraad hebben gestuurd. In die brief spreken de huurders hun boosheid uit over het feit dat het college het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen wil overlaten aan commerciële partijen. Daarmee worden de woningbouwcorporaties compleet buitenspel gezet.

Fractievoorzitter Margot Kraneveldt van de PvdA is woest en heeft samen met GL, SP en FvdB een agenderingsverzoek ingediend om deze noodkreet van de huurders zo snel mogelijk met wethouder Paalvast te bespreken: “We zijn ons kapot geschrokken, maar toch ook weer niet. Wij waarschuwen als partijen namelijk al langer dat er veel te weinig sociale woningen worden gebouwd in Zoetermeer. Woningbouwcorporaties zijn bij uitstek dé partijen om goede betaalbare woningen te bouwen voor de langere termijn. Zij worden gewoon aan de kant gezet. Zoetermeer gaat hiermee helemaal de verkeerde kant op en onze inwoners zijn hiervan de dupe”.

“Geef woningbouwcorporaties de ruimte om te doen waar ze goed in zijn, dan hebben we ook richting de landelijke overheid een verhaal voor meer geld voor betaalbare woningbouw in onze regio. Daar profiteren alle woningzoekenden van, ook die in  Zoetermeer“, aldus Armin Bauer van GroenLinks. De vier fracties vrezen dat uiteindelijk de huurders en de woningzoekenden de klos zijn.

“Corporaties hebben een maatschappelijke taak en een langetermijnvisie, commerciële bouwers gaan voor de snellere winst. De tijd dat een sociale huurwoning onder de sociale huurgrens blijft, wordt verkort. Na 15 jaar gaan de huren dus flink omhoog, en daarmee de winsten van de investeerders”, vult Iván Beij van de SP aan.

Ineke van den Berg van FvdB: “Ook is er geen garantie dat de woningen vallen onder de toewijzingssystematiek van Woonnet Haaglanden. De kans is dus groot dat als je daar op de wachtlijst staat, je helemaal niet in aanmerking komt voor die nieuwe sociale woningen. Dat vinden wij zeer onrechtvaardig”.

Voordat op 14 april het bod wordt ingediend dat de gemeente Zoetermeer moet doen aan de Provincie Zuid-Holland in het kader van de regionale woningmarktafspraken, willen de partijen hier met het college over spreken.

 

Margot Kraneveldt

Margot Kraneveldt

Politiek bedrijven zit me in het bloed, van 2003 tot 2012 op landelijk niveau als Kamerlid en sinds maart 2014 als volksvertegenwoordiger dichterbij huis: in mijn eigen stad, in ‘mijn’ Zoetermeer. In een leuk, gedreven, betrokken en deskundig fractieteam, met hulp van vele leden die ons inhoudelijk ondersteunen. Graag ga ik nog een raadsperiode door,

Meer over Margot Kraneveldt