PvdA onder voorwaarden voorstander van flexwoningen bij Bleizo

Door Margot Kraneveldt op 24 mei 2022

PvdA onder voorwaarden voorstander van flexwoningen bij Bleizo

De gemeente Lansingerland wil op het braakliggende terrein naast station Zoetermeer-Lansingerland 2000 tot 3000 flexwoningen neerzetten, deels voor langdurige opvang van mensen uit Oekraïne en deels voor woningzoekenden uit de eigen regio.

Lansingerland wil snel in actie komen. De locatie Bleizo* is al aangewezen voor woningbouw, maar deze plannen zijn nog in de ontwikkelingsfase. Het deel ten zuiden van de A12 is nog niet klaar voor het bouwen van flexwoningen want daar zijn nog te weinig nutsvoorzieningen. Die zijn er ten noorden van de A12 wél, aan de kant van Zoetermeer. Daarom verzoekt Lansingerland de gemeente Zoetermeer om actief mee te werken, want de gemeenten zijn samen eigenaar en beheerder van het hele gebied.

Op 18 mei jl. heeft de gemeente Lansingerland vergaderd over de plannen, maar het is nog niet bekend wanneer dit in Zoetermeer op de agenda zal komen. Het college heeft net als de PvdA nog vele vragen en beraadt zich over een standpunt. Gelukkig is het college van Zoetermeer net als de PvdA van mening dat hieraan een raadsvoorstel ten grondslag moet liggen, zodat de gemeenteraad hierover kan besluiten. Lansingerland kan wel haast hebben, maar een besluit moet zorgvuldig genomen worden.

De PvdA is groot voorstander van woningbouw bij Bleizo. De PvdA ziet flexwoningen op deze locatie best zitten om sneller in de vraag naar betaalbare woningen voor diverse doelgroepen te kunnen voorzien, maar we zien ook haken en ogen en we hebben veel vragen. We vinden het wel heel belangrijk dat er heldere afspraken komen over doelgroepen, realistische aantallen, de kwaliteit van de woningen en natuurlijk hoe lang ze er zullen blijven staan. De PvdA wil graag dat woningbouwcorporaties de woningen gaan bouwen en beheren en dat ze, als ze van bewoner veranderen, sociaal blijven.

Daarbij is het van cruciaal belang hoe de flexwoningen zich verhouden tot de reguliere woningen die er moeten komen. Want hoe ziet Lansingerland dat voor zich: 3000 flexwoningen is nogal wat. Als deze lang blijven staan, bijvoorbeeld 10 jaar, wat betekent dat dan voor de woonwijk die gepland staat? Krijgen we aan de Zoetermeerse kant alleen de flexwoningen, en aan de Lansingerlandse kant de reguliere woningen? Dat kan niet de bedoeling zijn. En zijn 3000 flexwoningen wel een realistisch en wenselijk aantal? Er moeten ook bijbehorende openbare voorzieningen komen en dat moet je slim plannen, met het oog op de andere woningen die er moeten komen. Ook de veiligheid moet kunnen worden gegarandeerd. En dan is het ook de vraag of het wenselijk is om 1500 of meer mensen met dezelfde nationaliteit dicht bij elkaar te huisvesten. Dit komt de integratie niet ten goede.

Een mix van doelgroepen lijkt ons beter. De PvdA wil dat naast noodopvang voor Oekraïners en statushouders die een woning zoeken onze eigen Zoetermeerse woningzoekenden ook een flexwoning in Bleizo kunnen vinden. Zij staan immers al heel lang op een wachtlijst en een eerlijke verdeling is dus gewenst. Het kan niet zo zijn dat het merendeel van de woningen naar nieuwkomers of alleen mensen uit de Rotterdamse woningmarktregio** gaat en dat onze eigen woningzoekenden, met name jongeren, achter het net vissen. De PvdA pleit dan ook voor het reserveren van een bepaald percentage voor deze doelgroep.

Bron: https://bleizo.nl/over-bleizo#ontwikkelperspectief

 

* Meer info over Bleizo is te vinden op zoetermeer.nl/bleizo en op bleizo.nl.
** Lansingerland valt onder de Rotterdamse woningmarktregio en de Rotterdamse Veiligheidsregio. Zoetermeer hoort bij de woningmarktregio van Haaglanden en de Veiligheidsregio Haaglanden.

Margot Kraneveldt

Margot Kraneveldt

Politiek bedrijven zit me in het bloed, van 2003 tot 2012 op landelijk niveau als Kamerlid en sinds maart 2014 als volksvertegenwoordiger dichterbij huis: in mijn eigen stad, in ‘mijn’ Zoetermeer. In een leuk, gedreven, betrokken en deskundig fractieteam, met hulp van vele leden die ons inhoudelijk ondersteunen. Graag ga ik nog een raadsperiode door,

Meer over Margot Kraneveldt