PvdA stemt tegen Omgevingsvisie

Door Susanne Bout op 25 juni 2021

PvdA stemt tegen Omgevingsvisie

Op maandag 14 juni en maandag 21 juni stonden de Omgevingsvisie Zoetermeer 2040 en de 1e strategische agenda Zoetermeer 2040 op de agenda van de gemeenteraad. Jarenlang zijn er voorbereidingen getroffen voor de komst van de nieuwe Omgevingswet, die -na vele keren uitstel- op 1 juli 2022 in moet gaan. De Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving (wonen, ruimtelijke ordening, milieu, klimaatbeleid, water, landbouw, natuur, voedsel(kwaliteit), verkeer en vervoer en de ruimtelijk-economische ontwikkeling). In de Omgevingsvisie staat het lokale beleid voor de Omgevingswet in grote lijnen beschreven: hoe gaan we de nieuwe Omgevingswet toepassen in Zoetermeer?

De fractieleden van de PvdA Zoetermeer en de leden van de PvdA Werkgroep Omgevingsvisie zijn van mening dat de geschreven visie echter in wel héél grote (vage) lijnen staat beschreven en dus niet concreet genoeg is. Ook vinden we dat er teveel wordt doorgeschoven naar de (Omgevings)programma’s. Wat ons betreft missen er ook een hoop zaken in de opgeleverde stukken, bijvoorbeeld beleid over doorstroming op de woningmarkt, een gedegen ecologische doelstelling, een gedeelte over geluidshinder, cultuurhistorie, verkeer & vervoer, industrie, onderwijs, gezondheid, groen, e.a. zaken. En er staat te weinig beschreven over de regionale samenwerking in Haaglanden.

De PvdA Zoetermeer is vooral verbolgen over het feit dat het beheer van sociale huurwoningen wordt uitgekleed en eigen woningbezit wordt verheerlijkt. Daarnaast dreigen allerlei voorzieningen te worden uitgekleed tot een wettelijk basisniveau. Dit is wat ons betreft onacceptabel. Dat heeft raadslid Susanne Bout namens de PvdA ingebracht. Wat ons betreft is het opgeleverde beleidsstuk een nieuwe Stadsvisie 2040, maar geen Omgevingsvisie. Ook dat hebben we aangeven.

We hebben acht amendementen ingediend, die naar onze mening nog een en ander konden repareren aan de tekst van de Omgevingsvisie. We hoopten dat het college het beleidsstuk terug wilde nemen en aan zou passen naar een concretere Omgevingsvisie, maar de meerderheid van de gemeenteraad ziet deze Visie wel zitten en heeft ingestemd met het raadsvoorstel (zie agendapunt 7). Twee van onze acht amendementen zijn aangenomen, de andere zes zijn helaas verworpen. En dat waren wat de PvdA betreft nou net de belangrijkste amendementen: over de woningen en over de voorzieningen.

De PvdA heeft daarom tegengestemd. Fractie van den Berg, de SP en Partij Democratie voor Zoetermeer stemden ook tegen de Omgevingsvisie.


Lees meer:

Amendementen PvdA:

Susanne Bout

Susanne Bout

Wonen in Zoetermeer, in een grote stad met veel groen en veel water, is fijn. Het verenigingsleven bloeit in Zoetermeer en Zoetermeerders doen vaak en veel vrijwilligerswerk. Maar niet iedereen kan meedoen tegenwoordig. Ik heb zelf van dichtbij meegemaakt hoe geweldig het is als mensen of organisaties je kunnen helpen om vooruit te komen in

Meer over Susanne Bout

Waar ben je naar op zoek?