PvdA Zoetermeer blij met toekenning van subsidie voor “De Bibliotheek op school” in 2018

Door Chantal Walther op 23 januari 2018

Bij het voorjaarsdebat van juni 2017 is via een motie van de PvdA 75.000 euro voor het concept “De Bibliotheek op school” in 2018 vrijgemaakt. De Bibliotheek heeft in november 2017 subsidie aangevraagd om nog meer ‘Bibliotheken op scholen’ te realiseren. Deze subsidie is nu toegekend. PvdA-raadslid Chantal Walther: “Dit betekent dat met in 2018 in ieder geval vier extra basisscholen een Bibliotheek op school krijgen. Daar zijn wij ontzettend blij mee.”

De PvdA pleit al enkele jaren met succes voor deze landelijke aanpak, waarbij bibliotheken en scholen samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Een belangrijk doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen op school én thuis. Kinderen die meer lezen zijn beter in taal en scoren hoger op de Cito-eindtoets. Inmiddels doet bijna de helft van de Zoetermeerse basisscholen mee aan dit landelijke project.

Walther: ”Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. Wanneer mensen niet goed kunnen lezen en schrijven, is het heel moeilijk om mee te doen in de maatschappij en om een baan te vinden en te houden. Daarom is goed leren lezen zo belangrijk.”

Een school die meedoet, krijgt een bibliotheek met honderden mooie nieuwe boeken. Een leesconsulent van de Bibliotheek stelt samen met de leescoördinator op school een leesplan op. Daarmee werkt de school structureel, van groep 1 t/m groep 8, aan de versterking van de leesbevordering en het vergroten van de taalontwikkeling. Voorbeelden van structurele maatregelen zijn: dagelijks 15 minuten vrij lezen, regelmatig interactief voorlezen, boekkringen, boekbesprekingen en een bibliotheekbezoek. Ook de Kinderjury, De Nationale Voorleeswedstrijd en de Kinderboekenweek maken onderdeel uit van het leesplan.

PvdA Zoetermeer is ambitieus. “Vier extra locaties is een mooie start van het nieuwe jaar maar we hopen dat het in 2018 lukt om in totaal op 10 extra locaties een bibliotheek op school te realiseren.” Aldus Walther. Ons einddoel is een bibliotheek op elke basisschool in Zoetermeer. Dan geven we ieder kind een extra kans om zich goed te ontwikkelen.

Chantal Walther

Chantal Walther

Hoe ben ik in de politiek gerold? Ik ben al sinds 2001 lid van de PvdA maar echt actief sinds 2009. De opkomst van Geert Wilders is voor mij een belangrijke trigger geweest. Boute uitspraken die hele groepen mensen met een niet Nederlandse achtergrond wegzet vind ik verschrikkelijk. Ik dacht als ik dit niet wil

Meer over Chantal Walther