29 januari 2016

PvdA Zoetermeer stelt samenspraak gokhallen aan de kaak

Vrijdag 22 januari 2016 heeft de raad een voorstel van het college ontvangen, om de verordening omtrent gokhalvergunningen te versoepelen. De PvdA Zoetermeer maakt zich ernstige zorgen over het karige samenspraaktraject dat het college voorstelt. De PvdA heeft daarom voor komende maandag een agenderingsverzoek ingediend om de samenspraak uit te breiden.

In het voorstel wordt gesproken over de uitbreiding van het artikel in de APV waar het beleid rond gokhallen in staat. Het college stelt voor het maximumstelsel aangaande speelautomatenhalvergunningen te vervangen door een open stelsel. Dit betekent dat het mogelijk is dat er meerdere speelautomatenhallen kunnen komen in Zoetermeer. De gemeente wil hiervoor een samenspraaktraject starten, waar de huidige ondernemer wordt uitgenodigd een zienswijze in te dienen en de Zoetermeerse burger met een enquête mag reageren  op het plan.

De PvdA is altijd een voorstander van een goed samenspraaktraject, maar is van mening dat hier toch een te mager samenspraaktraject is opgesteld. Raadslid Daphne Disco van de PvdA: “bij het uitbreiden van dit artikel spelen meer belangen dan alleen die van de huidige ondernemer en de Zoetermeerse inwoner. Denk bijvoorbeeld aan schuldhulpverlening en verslavingszorg. Deze organisaties zullen zeker ook ruimte moeten krijgen voor een zienswijze, waarin ze kunnen uitleggen wat de impact van de uitbreiding zou kunnen zijn. De discussie zal waarschijnlijk maandag in de commissie plaatsvinden.