Schoon water, droge voeten en meer

Door Margot Kraneveldt op 28 oktober 2021

Schoon water, droge voeten en meer

Rond deze tijd worden bij de waterschappen nieuwe waterbeheerprogramma’s opgesteld. Daarin leggen zij het beleid vast voor de komende zes jaar. De waterbeheerprogramma’s van de waterschappen waren tot nu toe gericht op de traditionele taken van de waterschappen: schoon water en droge voeten.

Door diverse ontwikkelingen zoals de veranderingen in het klimaat, de vervuiling van het milieu (lozingen van industrie, land- en tuinbouw, medicijnen, microplastics, etc.) en het verschijnen van invasieve soorten (Amerikaanse rivierkreeft, Japanse Duizendknoop) worden de werkzaamheden van de
waterschappen complexer en omvangrijker. In de concept-waterbeheerprogramma’s wordt in dit verband veelvuldig gesproken over de noodzakelijke samenwerking met de gemeenten.

Dit is ook voor de gemeente Zoetermeer belangrijk, die drie waterschappen (Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard en Delfland op haar grondgebied heeft. Het is daarom van belang dat ook het Zoetermeerse gemeentebestuur zijn mening geeft over het voorgenomen beleid en waar nodig invloed uitoefent.

Daarom heeft de PvdA-fractie de volgende vragen aan het college van Zoetermeer gesteld:

  1. Heeft het college kennis genomen van de concept-waterbeheerprogramma’s van de eerder genoemde waterschappen?
  2. Wat is het standpunt m.b.t. het beleid zoals dat in de concept-waterbeheerprogramma’s wordt uitgestippeld?
  3. Is het college van plan om te reageren op de concept-waterbeheerprogramma’s alvorens zij in het voorjaar van 2022 worden vastgesteld?
  4. Is het college bereid om de (concept-)reactie aan de raad toe te sturen zodat deze mogelijk geagendeerd kan worden als de raad daar aanleiding toe ziet?
  5. Hoe ziet het college de samenwerking met de waterschappen in het licht van de hierboven geschetste ontwikkelingen?

De wethouder heeft 6 weken de tijd om te reageren op de vragen.


Foto: Waterbeheerprogramma HHSK
Bron: https://twitter.com/hhsenk/status/1327321083368919046
Margot Kraneveldt

Margot Kraneveldt

Politiek bedrijven zit me in het bloed, van 2003 tot 2012 op landelijk niveau als Kamerlid en sinds maart 2014 als volksvertegenwoordiger dichterbij huis: in mijn eigen stad, in ‘mijn’ Zoetermeer. In een leuk, gedreven, betrokken en deskundig fractieteam, met hulp van vele leden die ons inhoudelijk ondersteunen. Graag ga ik nog een raadsperiode door,

Meer over Margot Kraneveldt

Waar ben je naar op zoek?