Voorjaarsdebat: Beleidsarme Perspectiefnota – deel 2

Door Margot Kraneveldt op 29 juni 2020

Spreektekst PvdA Perspectiefnota 2020 – deel 2

“Samen verder: investeer in Zoetermeer”

Datum:  29 juni 2020, 1e termijn
Woordvoerder: Margot Kraneveldt
(Onderaan de pagina treft u de links aan naar de stukken; gesproken woord geldt.)

Voorzitter,

De PvdA kijkt in de tweede termijn altijd graag terug op het debat. Wat viel ons het meest op?

Allereerst een burgemeester die er zin in had. En die, na eerst de indruk te wekken wat streng te willen zijn met interrupties want die moesten vooral kort zijn, blijk gaf van een enorm adaptief vermogen. U liet het debat de ruimte, dat zien wij als raad graag. Ga zo door!

We zagen ook verdeeldheid in de coalitie, dat is altijd een dankbaar gegeven voor de oppositie natuurlijk. De meeste moties werden niet gezamenlijk ingediend. Het leek wel alsof de heer Nawijn de enige was die zijn moties netjes aan de coalitie had voorgelegd, zoals hij ons openhartig liet weten. Fijn dat u zo gezagsgetrouw bent, meneer Nawijn, maar de coalitiecollega’s die met miljoenen voor een duurzaamheidsfonds smeten vanuit de Enecogelden, hielden zich blijkbaar niet aan de afspraak.

Maar u natuurlijk uiteindelijk toch ook niet, met een motie over het LangeLand Ziekenhuis dat steun nodig zou hebben, wat natuurlijk al gauw ook in de miljoenen  kan lopen, áls het al zou mogen van Europa en áls het ziekenhuis het ook echt nodig zou hebben. Als dat echt het geval is, voert de PvdA graag weer samen met u allen actie, maar nu komt uw motie echt op een verkeerd moment.

Het college vraagt ons om terughoudendheid nu, zodat we bij de begroting beter geïnfomeerd besluiten zouden kunnen nemen. Wij begrijpen dat, vinden dat ook realistisch. En we moeten het afwegingskader voor de 5 miljoen coronasteun ook nog met elkaar bespreken. Dus verbaasde het ons zeer dat coalitiepartijen met deze moties kwamen. Wij zullen die dan ook niet steunen, voor zover ze niet worden ingetrokken, wat ons verstandig lijkt.

Wat ook opviel was dat de heer Boerboom naarstig op zoek was naar een toekomstvisie. Hij interrumpeerde vooral andere partijen met de vraag wat hún visie nu was, maar zelf was hij toch ook nog flink zoekende. Ik hoop dat u in uw tweede termijn ons nog van de nodige visionaire bespiegelingen kunt voorzien, meneer Boerboom! Maar dat u het ook nog niet goed weet, is begrijpelijk hoor, we zoeken tenslotte allemaal naar de juiste beslissingen die goed zijn voor de toekomst van onze inwoners.

De PvdA heeft in de eerste termijn wél vele voorstellen gedaan, en de doelgroepen benoemd waar wij ons extra voor willen inspannen, omdat ze kwetsbaar zijn.

Omdat crises, waardoor ze ook veroorzaakt worden, altijd hén het meest raken. Met corona is dat ook het geval. Waar de PvdA alle voorstellen die nu op tafel liggen, daarom op heeft beoordeeld, is of ze willen investeren in de toekomst, of ze solidair zijn, of ze oog hebben voor de meest kwetsbare mensen, maar ook of ze voor het financiële toekomstperspectief en een degelijke begroting van de gemeente goed zijn. Zodat ze de stad en onze inwoners echt vooruit helpen.

Wat eveneens helder werd uit het debat, is dat we nog geen idee hebben wat dat wijkgerichte werken nou eigenlijk precies inhoudt. Drie moties die daarmee te maken hebben, liggen voor. Van D66 over de twee wijkbiebs in Oosterheem en Rokkeveen als Huizen van de Wijk, van het CDA over Huizen met een Hart middenin de wijk en van Zó! Zoetermeer over een huis van de wijk in Buytenwegh. Allemaal sympathiek, maar wat ons betreft wel een symptoom van vaag beleid. Als we wisten waar we aan toe waren, waren die moties ook niet nodig. De PvdA vindt het echt heel vervelend dat we nog geen nota wijkgericht werken met kaders hebben van dit college. En dat na 2 jaar. Oosterheem en Seghwaert als pilotwijken prima, maar wat doen we dan in de andere wijken? We gaan deze zomer op 8 excursies naar de twee pilotwijken en de PvdA zal erbij zijn, maar wij willen eigenlijk geen nieuwe excursies maar gewoon een goede kadernota! Daarom dienen we een motie van Zó! hierover van harte mede in.

Last but not least: wat ons ook opviel, is dat  we één heet hangijzer níet besproken hebben.

Nu kent u vast nog wel die reclame van een kredietverzekeraar, waarin een ondernemer naast zijn vrouw in bed ligt te piekeren of zijn klanten de rekeningen nog wel zullen betalen. Dan zegt zijn vrouw tot zijn grote schrik “Nou, dan verkoop je toch gewoon de boot?”. Een variant daarop voor dit Voorjaarsdebat zou kunnen zijn: “Nou, dan verhogen we toch gewoon de OZB”? Waarmee we dan weer de heer Rosier slapeloze nachten bezorgen.

Nu vinden we dát als PvdA helemaal niet zo erg hoor, dat houdt ‘m scherp. Maar het is natuurlijk wel gek dat we het over het ‘O-woord’ niet hebben gehad vorige week. Want als we samen uit de coronacrisis moeten komen, en saamhorigheid en solidariteit aan een nieuwe opleving bezig zijn, dan is het verhogen van de OZB om de pijn van de crisis samen op te brengen, natuurlijk helemaal niet gek. Ook dát scenario zouden we moeten doorrekenen bij de begroting.

Vorig jaar toen helaas het bezuinigingspakket ‘Ombuigen en Vernieuwen’ werd ingesteld, deed de PvdA het voorstel om de OZB wél te verhogen. Ieder % erbij zorgt tenslotte voor inkomsten van 330.000 euro. Wij kunnen dat instrument nu niet laten liggen, voorzitter. Graag een reactie van het college hierop. Is verhoging van de OZB nog steeds een no-go, of valt hierover in het najaar te praten?

Voorzitter ik rond af.

Het wordt een spannend najaar, in vele opzichten. Houden we corona binnen de perken en kan onze economie weer echt gaan draaien? En kunnen we bij de begroting ons huishoudboekje op orde brengen, nadat we natuurlijk eerst de meest acute nood van onze inwoners en organisaties hebben gelenigd?  Laten we hopen dat het ons lukt.

De PvdA wenst het college en de ambtenaren veel succes met alles wat geregeld en uitgezocht moet worden. Voor ons telt iedereen mee, en dragen in deze moeilijke tijden de sterkste schouders de zwaarste lasten. Aan onze inwoners zouden wij willen zeggen: blijf sterk, sociaal én solidair met elkaar, want alleen samen komen we hier doorheen.

Ingediende moties:

Motie 2006-12 PvdA – Paragrafen Duurzaamheid en Toegankelijkheid beter invullenAangenomen
Motie 2006-13 PvdA – Extra aandacht chronisch zieken en gehandicaptenAangenomen
Motie 2006-14 PvdA – Houd onze Cultuurkanjers overeind!Verworpen
Motie 2006-15 PvdA – Analyse impact bezuinigingen én coronaVerworpen

Wij zijn als fractie (in de oppositie) blij met een resultaat van 50%.


Deel 1 van de raadsvergadering over de Perspectiefnota was op maandag 22 juni jl. Zie ook: https://zoetermeer.pvda.nl/nieuws/voorjaarsdebat-beleidsarme-perspectiefnota/

De raadsvergaderingen van 22 en 29 juni zijn terug te zien via:
https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Zoetermeer/7925b628-826a-468d-a24f-0d5d593b0f63
en
https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Zoetermeer/7289ef42-3e7d-4bea-99de-cbfe66d5b8da
Daar zijn ook de stukken in te kijken.

Margot Kraneveldt

Margot Kraneveldt

Politiek bedrijven zit me in het bloed, van 2003 tot 2012 op landelijk niveau als Kamerlid en sinds maart 2014 als volksvertegenwoordiger dichterbij huis: in mijn eigen stad, in ‘mijn’ Zoetermeer. In een leuk, gedreven, betrokken en deskundig fractieteam, met hulp van vele leden die ons inhoudelijk ondersteunen. Graag ga ik nog een raadsperiode door,

Meer over Margot Kraneveldt