Vragen over dreigende uithuiszetting tijdens corona

Door Sicco Louw op 12 juni 2020

Vragen over dreigende uithuiszetting tijdens corona

In het AD van 6 juni 2020 staat een verdrietig verhaal over een jonge man uit Zoetermeer wiens moeder is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.[1] Nog verdrietiger is dat de krant melding maakt dat hij nauwelijks tijd heeft om te rouwen om het verlies, omdat hij het huurhuis waar hij met zijn moeder woont uit moet. Hij kan als student de huur niet opbrengen en valt net tussen wal en schip qua regelingen als een wezenuitkering of huurtoeslag.

Tot slot constateert hij zelf in het krantenartikel dat het erg zou helpen als de overheid een checklist zou sturen waar iemand op moet letten als die een naaste heeft verloren. “Je bent constant bezig met uitzoeken wat je moet regelen,” geeft hij aan.

Daarom heeft de PvdA Zoetermeer de volgende vragen aan het college:

  1. Is niet afgesproken dat in Zoetermeer tijdens de coronacrisis niemand haar/zijn huis wordt uitgezet? Welke afspraken zijn hierover gemaakt met verhuurders in de stad?
  2. Is het college bekend met bovenbeschreven casus? Hoe past deze in het afgesproken “niet uitzet”-beleid?
  3. Staat deze casus op zichzelf of hebben er de afgelopen maanden sinds de lockdown-maatregelen nog meer mensen hun (huur)huis moeten verlaten, omdat zij door de gevolgen van corona in financiële problemen zijn geraakt?
  4. De PvdA heeft bij de wethouder al meerdere keren aangedrongen op aansluiting bij het overheidsbrede voorlichtingsprogramma Mens Centraal.[2] Dit programma is erop gericht om vanuit de overheid op een begrijpelijke manier aan te geven wat er van iemand wordt verwacht bij een levensgebeurtenis, zoals een overlijden in de familie. Is de gemeente Zoetermeer inmiddels bij dit programma aangesloten? Zo nee, waarom niet?

[1] Zie AD 6 juni 2020: https://www.ad.nl/zoetermeer/samuel-21-moet-huis-uit-nadat-moeder-overlijdt-aan-corona~a47e1860/

[2] Zie: https://www.digitaleoverheid.nl/dossiers/programma-mens-centraal/

Sicco Louw

Sicco Louw

Hier sta ik voor: 1. Bestaanszekerheid voor iedereen 2. Samen leven, samen zorgen voor elkaar en de stad, betrokkenheid 3. Zoetermeer als fijne woon- en leefstad Het grootste ideaal van de PvdA is dat iedereen kans heeft op werk. Dat levert namelijk niet alleen inkomen op, maar ook een betekenis in deze maatschappij. En natuurlijk

Meer over Sicco Louw