Keek op de Week: Weg met de naïviteit

Door Sicco Louw op 27 maart 2019

Weg met de naïviteit

Een week later. Een week na de aanslag in Utrecht. Bijna een week na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Ik lees de duidingen in kranten, zie winnaars en verliezers op tv. En ik kan maar 1 conclusie trekken: laten we eens ophouden naïef te zijn.

Allereerst: de aanslag in Utrecht kent natuurlijk alleen maar verliezers. Nietsvermoedende medeburgers uit het leven gerukt door een gestoorde man. Families voor de rest van hun leven getekend door deze afschuwelijke daad. Naïef zouden we zijn om te denken dat Nederland geen gestoorde mensen kent die blijkbaar emotieloos beslissen over andermans leven. Naïef zou ook zijn te denken dat we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Dan de verkiezingen. Eerst maar eens mijn eigen partij, de PvdA. De diepste put lijkt een beetje gedempt. Maar naïef zou zijn te denken dat de partij weer terug is. Zo werkt dat natuurlijk niet. Het vertrouwen van veel kiezers is weg, soms al flinke tijd. Naar mijn amateur-duiding komt dat omdat de partij jarenlang is afgedreven van de mensen voor wie de sociaal-democratie opkomt. Zoals mensen die ongewild in de problemen raken door werkloosheid, ziekte, mantelzorg of gewoon pech. Jarenlang heeft ook de PvdA meegedaan aan het ophemelen van de markt. Ook in sectoren waarvan ik vind dat je daar gewoon een overheid voor hebt. Dus niet alleen voor veiligheid. Ook voor onderwijs, zorg, energie, openbaar vervoer en financiële zekerheid. En bijvoorbeeld voor het zorgen voor schoon drinkwater, beschermende duinen en een goed waterbeheer. De PvdA zal hard moeten blijven werken aan vernieuwd vertrouwen dat wij er inderdaad zijn voor mensen die de overheid nodig hebben. En het is nogal naïef te denken dat je als mens nooit in die situatie terecht zal komen.

Dan naar de grote winnaar. Als eerste van harte gefeliciteerd. Wat je ook vindt van Forum voor Democratie, het is natuurlijk knap dat deze nieuwe partij in een korte tijd wel het vertrouwen van veel mensen heeft gewonnen. Het is ook naïef om te zeggen dat je verrast bent door deze uitkomst. Veel Nederlanders stemmen al jaren rechts, hoe jammerlijk er ook wordt uitgehaald naar bijvoorbeeld media, die zogenaamd allemaal links zijn. Wat ook naïef is, is denken dat nu ineens alles anders wordt in ons land. Dat er een soort verlosser is gekomen. Waarvan dan eigenlijk? Van je portemonnee? Die beter gevuld blijft als we geen klimaatmaatregelen treffen? Van een lekker streng immigratiebeleid, ondanks dat je nieuwe witte buren enorme lastpakken blijken te zijn. Of dat de politiek nu eens echt gaat luisteren naar de burger, terwijl uw en mijn belang diametraal tegenover elkaar kunnen staan. Naar wie wordt er dan geluisterd?

De grootste naïviteit is dat velen nog steeds denken dat we het ‘almaar beter krijgen’. We zullen het vast anders krijgen. Zie alle technologische ontwikkelingen. De wereld verandert echter zo snel dat veel mensen het niet meer bij kunnen houden. En daar moeten politieke partijen in mijn ogen wat mee doen. Mensen hebben gewoon soms hulp nodig. En zekerheden. En niet alleen de meest kwetsbaren. Pak hun hand eens wat vaker vast. Om te zorgen dat zij ook een steentje kunnen bijdragen aan de veranderende maatschappij waarin wij allemaal leven. Gewoon omdat iedereen medemens is in ons land. En laten we nu eens stoppen met al die naïviteit.

Sicco Louw

Sicco Louw

Hier sta ik voor: 1. Bestaanszekerheid voor iedereen 2. Samen leven, samen zorgen voor elkaar en de stad, betrokkenheid 3. Zoetermeer als fijne woon- en leefstad Het grootste ideaal van de PvdA is dat iedereen kans heeft op werk. Dat levert namelijk niet alleen inkomen op, maar ook een betekenis in deze maatschappij. En natuurlijk

Meer over Sicco Louw