Laat de gemeente wat je vindt van het Bomenbeleid en de plannen voor het van Tuyllpark
In het coalitieakkoord is afgesproken dat het voor inwoners makkelijker moet worden om een voorstel te doen aan de gemeente voor het snoeien, uitdunnen of kappen van een boom die overlast geeft. Er is 150.000 euro beschikbaar gesteld per jaar om ong. maximaal 30 casussen van maximaal 5 bomen te behandelen (het mag wat kosten). Als omwonenden er met elkaar niet uitkomen, kan de Bomencommissie advies geven. Minimaal 70% van de omwonenden (in een straat) moet met de werkzaamheden akkoord gaan. Dat wordt via een buurtpeiling bepaald. Monumentale bomen zijn uitgezonderd. De kapvergunningplicht wordt afgeschaft voor bomen die vallen onder het niveau ‘buurtgroen’. Let op: dan is er geen bezwaar en beroep tegen mogelijk (dat is het addertje onder het gras)!
Wij zijn daar niet zo blij mee. Wie behartigt de belangen van de natuur, dieren en bewoners die wat verder wonen? Het gaat om maximaal 150 bomen, dus het college ziet geen probleem. De kans is groot dat juist bomen met een aanzienlijk bladerdak vaker overlast geven, wegens schaduw, bladeren op de auto of worteldruk. Het vervolgens terugplaatsen van kleine bomen is toch een verschraling.
Nu is het woord aan de stad. Dit is jullie kans om het beleid te beïnvloeden. Je kunt je mening geven via https://doemee.zoetermeer.nl/alle-projecten/project-bomenbeleid/default.aspx of kom naar de inloopavond: Datum: dinsdag 5 november, Tijd: 19:00 – 20:30 uur Locatie: De Herberg, Dorpsstraat 59 te Zoetermeer. Naast de Oude Kerk. Meld je aan via [email protected]. Geef in het onderwerp van de mail ‘Inloopavond Bomenbeleid’ aan.
Als je dan bezig bent om je mening te geven, kijk dan ook naar de plannen voor het van Tuyllpark https://www.zoetermeer.nl/vantuyllpark en lever je zienswijze in, bijvoorbeeld over de brug die over de Plas van Poot moet komen: Onbespreekbaar! Hebben de vrienden van Plas van Poot gezegd. https://www.ad.nl/zoetermeer/in-dit-unieke-natuurgebied-langs-de-a12-dreigt-een-loopbrug-de-rust-te-verstoren-heel-kwetsbaar~a76efd2e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.ecosia.org%2F
Of geef je mening over het wandelpad; fijn als we kunnen genieten van de Plas van Poot met een mooie wandelroute. Dat missen we nu, maar het mag de natuur niet verstoren en moet ver weg blijven van de nesten en het jachtgebied van de aalscholvers vinden wij. Geef je mening en dien een zienswijze in. Dit kan van 11 oktober tot en met 21 november 2024 via het online formulier onder ‘Online regelen’ op de pagina Zienswijze over ontwerp-omgevingsbesluiten. Indienen kan ook schriftelijk of mondeling, zie voor de plannen https://www.zoetermeer.nl/vantuyllpark
Meer lezen over de spreektekst van Margot Kraneveldt en Kitty Scholten voor het Procesvoorstel participatie aanpassen bomenbeleid?
Bomen zijn belangrijk, belangrijk voor het groene aanzien van de buurt, het tegengaan van hittestress, het welbevinden en zelfs voor de gezondheid van buurtbewoners. Wij begrijpen natuurlijk dat bomen overlast kunnen geven en we moeten klachten daarover van inwoners ook serieus nemen. Maar laten we wel zeer zorgvuldig omgaan met ons groen, dat is een van de kernkwaliteiten van onze stad tenslotte.
Als we het nieuwe bomenbeleid dan ook echt gaan bespreken, zullen PvdA en GroenLinks hier kritisch naar kijken: Alleen kappen waar dat echt niet anders kan en niet alleen het aantal bomen tellen, maar ook het oppervlak van de kruin, is ons uitgangspunt.
Nu spreken we over de participatie voor het aanpassen van het bomenbeleid. GroenLinks en PvdA willen graag weten:
Welke vragen komen er in die stadspeiling te staan? Zijn dit alleen vragen over hoe om te gaan met een overlastgevende boom of komt een visie op de belangenafweging en hoe wij onze stad vergroenen ook aan de orde? Of is het een open vraag om input te geven? Kortom: hoe ziet deze eruit?
Hoe wordt de bijeenkomst georganiseerd? GroenLinks en PvdA zien niet veel heil in het opdelen van de aanwezigen in groepjes en het nodeloos stickertjes plakken. Wordt het een inloopbijeenkomst waar mensen elkaars input dus niet horen, of komt er ook een plenair gedeelte waar inwoners elkaar zien en horen en met elkaar in gesprek kunnen gaan?
En ten slotte: waarom loopt de digitale stadspeiling niet door tot na de bijeenkomst? Als je daar als inwoner wat steekhoudends hoort, kun je dat nog via de stadspeiling inbrengen. Wij verzoeken de stadspeiling dan ook tot enkele dagen na de bijeenkomst door te laten lopen.