Cultuur

Zoetermeer heeft een rijk aanbod aan kunst en cultuur (ruim 200 culturele instellingen). Cultuur is voor iedereen betaalbaar en toegankelijk. Iedereen mag mee doen. Evenementen die al jaren worden gewaardeerd en nieuwe evenementen zijn een voorbeeld voor onze stad, en andere steden. De kunst is om kunst gewoon kunst te laten zijn.

Zoetermeer heeft een culturele sector waar we trots op kunnen zijn. Met ruim 200 culturele instellingen die op hoog niveau functioneren en soms zelfs internationaal bekend zijn hebben we iets prachtigs in handen. Het is bijzonder dat Zoetermeer in vergelijking met andere steden van hetzelfde formaat dit niveau van kunst en cultuur heeft terwijl er veel minder geld aan wordt besteed. Met de bereidheid meer te besteden opent zich een wereld van mogelijkheden voor Zoetermeer om cultureel te groeien.

Kunst en cultuur dragen bij aan een gelukkig leven. Toch zijn cultuur en kunst helaas niet altijd voor iedereen toegankelijk. Daarom is het belangrijk dat het in Zoetermeer voor iedereen mogelijk is om deel te nemen aan cultuur. Van het maken van muziek, tot het optreden op een podium en van schilderen/tekenen tot dansen, en nog veel meer. Daarvan leer je creatief te zijn en jezelf te uiten op nieuwe manieren.

 • De gemeente besteedt nu gemiddeld € 87 euro per inwoner aan cultuur. Dat is € 23 euro lager dan het gemiddelde van de Nederlandse gemeentes. Zoetermeer zou meer per inwoner aan cultuur uit moeten geven.
 • De gemeente moet investeren in cultuur door minimaal dezelfde bijdrage per inwoner aan cultuur te besteden. Dus als het inwoneraantal van Zoetermeer groeit, dan moet het totale budget voor cultuur niet langer gelijk blijven maar omhoog.
 • Belangrijke culturele instellingen van Zoetermeer zijn o.a. de Boerderij, de bibliotheek, het CKC, Museum De Voorde, het Nationaal Videogame Museum, het Stadstheater en Franx. Deze instellingen moeten we koesteren. De gemeente moet nauw met hen samenwerken om een divers aanbod aan activiteiten, voorstellingen en evenementen te garanderen.
 • Wat de PvdA betreft is er plaats genoeg voor twee musea in Zoetermeer: Museum De Voorde en het Nationaal Videogame Museum
 • Wanneer een instelling zich gevestigd heeft als grote speler in het culturele veld met een eigen fysieke plaats om kunst en cultuur te beoefenen komt deze instelling in aanmerking voor het zijn van een basisinstelling met bijbehorende subsidievorm. Het aantal culturele basisinstellingen wordt niet beperkt.
 • De gemeente moet ook samenwerken met instellingen die geen “eigen plek” hebben om het culturele aanbod in Zoetermeer zo rijk en divers mogelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Storytellers, Ebony Ensemble, Greg & Baud, Cantiamo en Circus Nevermind.
 • De makers van kunst en cultuur moeten worden gestimuleerd en (zo nodig) gesubsidieerd. Dat bevordert de creativiteit. De subsidieaanvraag voor kleine projecten moet laagdrempelig zijn.
 • Veel amateurverenigingen ervaren ruimtegebrek. Zij willen graag tegen een redelijk tarief een vaste plek om te repeteren, op te treden, enzovoorts. Daarom moet er geïnvesteerd worden in een amateurtheater.
 • Kunst en cultuur moet worden gepromoot door middel van een goed gevulde Uitagenda die gemakkelijk vindbaar is op de gemeentewebsite.
 • In Zoetermeer moeten alle kinderen ongeacht het inkomen van de ouders mee kunnen doen aan kunst en cultuur. De gemeente moet dit bewaken en werkt daarbij nauw samen met de scholen en clubs in Zoetermeer.
 • Kunst en cultuur moet laagdrempelig zijn voor iedereen. Mensen met een ZoetermeerPas moeten daarom voor gereduceerde tarieven mee kunnen doen aan cultuur. De gemeente moet daarvoor in overleg met de cultuuraanbieders.

Woordvoerder: Yuri Nikerk

Yuri Nikerk

Yuri Nikerk

Sinds maart 2022 ben ik commissielid in de Zoetermeerse gemeenteraad. Als woordvoerder Cultuur (inclusief Evenementen) wil ik er met onze stadsgenoten voor gaan zorgen dat de Zoetermeerse cultuur weer echt op de kaart gezet wordt. Niet alleen in woorden, maar vooral in daden. Als theatermaker heb ik de afgelopen jaren gezien dat de sector niet

Meer over Yuri Nikerk