Cultuur

Zoetermeer heeft een rijk aanbod aan kunst en cultuur (ruim 200 culturele instellingen). Cultuur is voor iedereen betaalbaar en toegankelijk. Iedereen mag mee doen. Evenementen die al jaren worden gewaardeerd en nieuwe evenementen zijn een voorbeeld voor onze stad, en andere steden. De kunst is om kunst gewoon kunst te laten zijn.

Zoetermeer heeft een culturele sector waar we trots op kunnen zijn. Met ruim 200 culture instellingen die op hoog niveau functioneren en soms zelfs internationaal bekend zijn hebben we iets prachtigs in handen. Het is bijzonder dat Zoetermeer in vergelijking met andere steden van hetzelfde formaat dit niveau van kunst en cultuur heeft terwijl er veel minder geld aan wordt besteed. Met de bereidheid meer te besteden opent zich een wereld van mogelijkheden voor Zoetermeer om cultureel te groeien.

Cultuur is helaas niet altijd voor iedereen toegankelijk, terwijl cultuur juist bijdraagt aan een gelukkig leven. Het is daarom belangrijk dat het in Zoetermeer voor iedereen mogelijk is om deel te nemen aan cultuur. Van het maken van muziek, tot optreden op een podium en schilderen/tekenen, dansen enz. Daarvan leer je creatief te zijn en jezelf te uiten op nieuwe manieren.

  • Belangrijke culturele instellingen van Zoetermeer zijn o.a. de Boerderij, de bibliotheek, het CKC, het Stadsmuseum, het Stadstheater en Terra Arts. Deze instellingen moeten we koesteren. De gemeente moet nauw met hen samen werken om een divers aanbod aan activiteiten, voorstellingen en evenementen te garanderen.
  • De gemeente moet ook samenwerken met instellingen die geen “eigen plek” hebben om het culturele aanbod in Zoetermeer zo rijk en divers mogelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Storytellers, Ebony Ensemble, Greg & Baud, Cantiamo en Circus Nevermind.
  • De makers van kunst en cultuur moeten worden gestimuleerd en zo nodig gesubsidieerd. Dat bevordert de creativiteit en de laagdrempeligheid.
  • In Zoetermeer moeten alle kinderen ongeacht het inkomen van de ouders mee kunnen doen aan cultuur. De gemeente moet dit bewaken en werkt daarbij nauw samen met de scholen en clubs in Zoetermeer.
  • Cultuur moet laagdrempelig zijn voor iedereen. Mensen een Zoetermeerpas moeten daarom voor gereduceerde tarieven mee kunnen doen aan cultuur. De gemeente moet daarvoor in overleg met de cultuuraanbieders.

Woordvoerder: Marissa van der Tol

Marissa van der Tol

Marissa van der Tol

Het Zoetermeer van later Voor Zoetermeer zie ik een toekomst waarin starters binnen een jaar een starterswoning kunnen huren, waarbij ze kunnen genieten van het groen in de omgeving. Een Zoetermeer waar kinderen vrolijk buiten kunnen spelen en iedere denkbare sport kunnen beoefenen. De ruim 200 culturele instellingen krijgen voldoende middelen om de kunst te

Meer over Marissa van der Tol