Huisvesting statushouders in Zoetermeer

30 september 2021

Huisvesting statushouders in Zoetermeer

Het college van Zoetermeer heeft besloten om welwillend te reageren op een verzoek van het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) om 750 statushouders en vluchtelingen voor een jaar te huisvesten in de oude gevangenis aan de Rokkeveenseweg, in flexwoningen en op andere geschikte locaties in de stad. De gemeenteraad kan wensen en bedenkingen meegeven, voordat het college met het COA gaat onderhandelen over hoe dit alles vorm moet gaan krijgen en wat de precieze randvoorwaarden zijn.

De PvdA staat positief tegenover dit principebesluit van het college. Wij zijn voor een rechtvaardig en humaan asielbeleid. Iedereen die de asielprocedure heeft doorlopen en in Nederland mag blijven, verdient menswaardige opvang en huisvesting, en een snelle en goede inburgering in de Nederlandse samenleving. Alle gemeenten wordt gevraagd hieraan een bijdrage te leveren. Zoetermeer, als derde stad van Zuid-Holland, kan daarbij niet achterblijven. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid hierin.

Dat neemt niet weg dat er natuurlijk twijfels, vragen en zorgen zijn. Om hoeveel statushouders en vluchtelingen gaat het uiteindelijk? Hoe lang blijven zij in Zoetermeer? Blijven zij na een jaar in Zoetermeer wonen? Gaat het om gezinnen of individuele mensen? Wie betaalt de kosten? Is de oude gevangenis wel geschikt voor zoveel mensen? Is er voldoende capaciteit bij de gemeente voor de inburgeringstrajecten? Wat betekent dit voor de omwonenden? Hoe kunnen Zoetermeerse vrijwilligers helpen? En natuurlijk is de veiligheid van zowel de statushouders zelf als onze inwoners een belangrijk bespreekpunt. Het is belangrijk dat een prettige leefomgeving voor inwoners en statushouders kan worden gegarandeerd.

De PvdA Zoetermeer begrijpt alle vragen en zorgen heel goed en vindt dat er heldere en duidelijke afspraken met het COA moeten komen over al deze zaken. Het zou ook mooi zijn als lokale ondernemers en organisaties met voorrang voorzieningen en inburgeringstrajecten kunnen leveren.  En uiteraard moet er altijd goed, tijdig, eerlijk en transparant worden gecommuniceerd met inwoners en gemeenteraad.

In de raadsvergadering van  11 oktober a.s. zal een debat plaatsvinden, waarin de gemeenteraad dus wensen en bedenkingen aan het college kan meegeven. Het college gaat vervolgens, als het groen licht krijgt van de gemeenteraad, met het COA in gesprek om een bestuurlijke overeenkomst te sluiten, waarin alle afspraken op een rijtje worden gezet. Als dat gebeurd is, zal er – alhoewel de huisvesting formeel een bevoegdheid van het college is – ongetwijfeld opnieuw een debat in de gemeenteraad worden geagendeerd. De PvdA juicht dat toe, want dit is voor velen in onze stad een maatschappelijk belangrijk maar ook gevoelig thema, waarover we met elkaar open het gesprek moeten aangaan.

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Zoetermeer.