Door Susanne Bout op 17 december 2016

Keek op de Week 2016-50

Week 50: Hoe meer je leest…

“TMI!” is een Engelse afkorting die hedendaagse tieners nog wel eens roepen. TMI is de afkorting voor Too Much Information. Tieners doelen dan vooral op informatie die ze over hun ouders te weten komen en die zij als genant ervaren.

TMI is ook iets waar raadsleden last van kunnen hebben. Niet dat de informatie nou zo genant is, maar vooral te veel. In de boekjes en cursussen die beginnende raadsleden aangeboden worden lees je dan ook vaak: probeer niet alles te lezen. Zo ook weer deze week in de regionale PvdA-leergang: ‘Lokaal Ideaal’, waar tientallen PvdA-leden van zes gemeenten aan de beginselen van het vak politicus snuffelen.

Als raadslid in Zoetermeer is er deze maand een overkill aan informatie over de HOM. Aan de HOM, de samenspraak en de peilingen van de PvdA is al diverse malen in een Keek op de Week aandacht besteed. Letterlijk vele honderden mensen (leden, omwonenden, ondernemers, investeerders, belanghebbenden, collega’s uit de regio, etc.) hebben hun mening gegeven aan de raadsleden. En de mogelijke komst van de HOM leverde een recordaantal van 19 insprekers op in de vergadering van dinsdag 6 december jl.

Aan informatie over de HOM geen gebrek, verre van! Naast de vele gesprekken en honderden pagina’s onderzoeksrapporten stonden er deze week acht(!) artikelen over de HOM in de huis-aan-huisbladen.

De hoeveelheid informatie die je als raadslid tot je kunt nemen is gigantisch. De ene partij is vóór de komst van de HOM, de andere tegen. En voor- en tegenstanders komen met argumenten die plausibel klinken. Wat is nou waar? Wie heeft er gelijk?
En helpt het nou echt, zoveel informatie?

Nee, eigenlijk helpt het niet. Het dunning-krugereffect is een psychisch verschijnsel. Het komt erop neer dat ‘hoe meer je weet, hoe meer je weet dat je niks weet’. Onderstaande grafiek geeft dit effect mooi weer, onderverdeeld in drie fasen.

Het is niet in te schatten waar de raadsleden van Zoetermeer zich in deze grafiek ongeveer bevinden, want het ene raadslid leest en/of luistert meer dan de andere. Maar hoe meer we lezen en horen over de HOM, hoe moeilijker het misschien wel wordt om de juiste beslissing te nemen. De beslissing over een mogelijke vervolgstap voor de HOM is in ieder geval uitgesteld tot na het kerstreces. Dat biedt aan de raadsleden een mooie gelegenheid om de informatie nog eens te laten bezinken.

Susanne Bout

Susanne Bout

Ik wil opkomen voor mensen die niet gemakkelijk mee kunnen komen in de maatschappij. Ik heb zelf meegemaakt hoe geweldig het is als mensen of organisaties je kunnen helpen om vooruit te komen in het leven als dat op een gegeven moment zelf niet lukt. Dat gun ik anderen ook. De huidige afbraak van vele

Meer over Susanne Bout