Gesprek over fusie met GroenLinks

25 oktober 2024

Gesprek over fusie met GroenLinks

Verkwanselt de PvdA haar sociaaldemocratische waarden bij een fusie met GroenLinks?

Naar aanleiding van een oproep van een aantal PvdA’ers om pas op de plaats te maken met de samenwerking met GroenLinks, willen we in Zoetermeer een inhoudelijk gesprek gaan voeren over de sociaaldemocratische waarden van de PvdA en de uitgangspunten van GroenLinks. De bedoeling is om januari of februari 2025 een ledengesprek te organiseren. Als leden geïnteresseerd zijn om mee te doen of zelfs willen helpen bij de voorbereiding, dan kunnen ze zich melden bij het bestuur.

In Zoetermeer is de afgelopen periode door GroenLinks en de PvdA met elkaar gesproken over een gemeenschappelijke lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Duidelijk werd dat inhoudelijke en strategische verschillen tussen GroenLinks en PvdA er in Zoetermeer nauwelijks zijn. Dat heeft ertoe geleid dat in Zoetermeer met een overgrote meerderheid gekozen is voor de gezamenlijke lijst als volgende stap in de samenwerking. Landelijk is dezelfde lijn gekozen. De partijbesturen hebben daarna hun voorstellen voor het vervolgproces gepresenteerd in het “Actieplan Samen Vooruit”.

Begin oktober heeft de Rood Vooruit, een (landelijke) groep leden van de PvdA, de knuppel in het hoenderhok gegooid. Het proces om te komen tot vergaande samenwerking met GroenLinks en mogelijk zelfs een fusie gaat Rood Vooruit te ver. Belangrijke reden: “Er wordt gebroken met de sociaaldemocratische grondslag, die meer dan een eeuw richting gaf aan ons politiek handelen”. Daarnaast moet de PvdA niet meegaan in de links-rechtspolarisering en de samenwerking zoeken met de middenpartijen in Nederland als tegenwicht tegen ‘woke-links’ en ‘radicaal rechts’ zoals een van de leden dat noemt, aldus deze leden van de PvdA. Rood Vooruit vindt dat de PvdA haar traditionele voortrekkersrol binnen de linkse beweging niet mag verliezen. Deze leden zien de plannen van de partijbesturen om tot verdergaande blijvende samenwerking te komen als de voorbode van een onvermijdelijke fusie. Zij vragen om meer tijd om deze discussie binnen de partij goed te voeren en af te zien van een blijvende alliantie of fusie.

Dit alles riep in Zoetermeer vragen op. Wat is het sociaaldemocratische antwoord op de problemen van deze tijd? Hoe gaan we om met migratie, internationale solidariteit, klimaat en bestaanszekerheid? En niet onbelangrijk: hoe kunnen we dat het beste bereiken? Via het midden of door de strijd aan te gaan met rechts? En wat is dan het verschil met de antwoorden die vanuit de beginselen van GroenLinks worden gegeven?

Allemaal relevante vragen die volgens ons ook binnen GroenLinks en de PvdA samen moeten worden bediscussieerd en beantwoord. Het zal ons benieuwen of er op de hoofdlijnen wezenlijke verschillen tussen GroenLinks en PvdA zijn. Dat neemt niet weg dat we dit inhoudelijke gesprek nu wel met elkaar moeten voeren. Dat is ook nodig om op tijd tot een goed progressief antwoord te komen.

Rood Vooruit gaf ook aan zich niet gehoord te voelen. Of dit sentiment in heel Nederland zo gevoeld wordt, is niet te beoordelen. Tijdens de gesprekken en bijeenkomsten in Zoetermeer hebben we  niet gemerkt dat er blokkades zijn opgeworpen en mensen niet hun mening durfden te geven. Maar op bijeenkomsten waar wij praten over wel samenwerken hebben tegenstanders van het samenwerken weinig te zoeken, dus misschien hebben wij daar wel onvoldoende ruimte voor gegeven. En als dat zo is, dan wordt het tijd om die ruimte wel te bieden.

Dus het wordt tijd om inhoudelijk en strategisch met elkaar de boel te gaan verkennen en wat minder over het proces en procedures te gaan praten. Dit alles ter voorbereiding op de lokale verkiezingen en als bijdrage aan de landelijke discussie over de koers van de GroenLinks/PvdA.

Rob Janssen/Marga van der Tol

NB: voor de geïnteresseerden:
“Sociaaldemocratie is een politieke stroming die een gereguleerde vorm van kapitalisme voorstaat, gecombineerd met een uitgebreid stelsel van sociale zekerheid. Ze streeft naar een egalitaire samenleving en is sterk gericht op verbetering van de sociaaleconomische en maatschappelijke positie van de lage- en middenklasse.” (bron: website Rood Vooruit)

GroenLinks geeft in het programma van uitgangspunten uit 1992 aan “dat we ‘niet één leidende ideologie of maatschappijtheorie hebben, maar wel enkele idealen. Dit geldt nog steeds. Groene waarden en de kwaliteit van leven zijn voor ons onlosmakelijk verbonden met sociale rechtvaardigheid. We staan voor emancipatie en individuele ontplooiing, voor pluriformiteit van leefstijlen en culturen, voor gemeenschapszin tussen burgers en onderlinge solidariteit, voor democratisering van politiek, arbeidsverhoudingen en maatschappelijke instellingen, voor mondiale solidariteit met mensen die in de verdrukking zitten. Ons hart is groen en het zit links.”