Huizen of windmolens of allebei?

Door Margot Kraneveldt op 14 maart 2024

Huizen of windmolens of allebei?

Er is een politiek conflict ontstaan tussen de provincie Zuid-Holland en het college van Lansingerland, en daar hebben we in Zoetermeer ook last van. Wat is er aan de hand? Bleizo West ligt op het grondgebied van Lansingerland. Beide colleges (en ook de PvdA en GL) willen graag dat er woningen komen op Bleizo West.

Gedeputeerde Staten vinden dat Lansingerland gehouden moet worden aan de afspraak om in de gemeente windenergie te realiseren. Omdat Lansingerland zelf geen windlocaties heeft aangedragen, gaat de provincie nu onderzoek doen naar drie locaties, waaronder dus Bleizo West. Dan zal er flinke vertraging ontstaan in de woningbouw. Dat kan beide gemeenten miljoenen gaan kosten. Beide colleges zijn nu boos op de Provincie.

De PvdA is altijd een groot voorstander van woningbouw op Bleizo West geweest. Van deze woningbouw op het grondgebied van Lansingerland kunnen woningzoekenden in Zoetermeer mee profiteren. De PvdA vindt eveneens dat we in een gezonde energiemix ook windenergie nodig hebben. Je hebt als gemeente ook afspraken gemaakt in de regio over de opwek van duurzame energie. Zorg er dus voor dat je zélf locaties aanwijst, in plaats van dat je niks doet en de Provincie de regie overneemt. En precies dít is er nu bij onze buurgemeente Lansingerland gebeurd.

Bleizo West is nu één van de drie onderzoekslocaties voor windmolens. Ook de PvdA vindt dat vervelend en ziet Kruisweg als de meest geschikte locatie. Maar wat de Provincie doet is niets anders dan Lansingerland houden aan de afspraken met betrekking tot windenergie die eerder zijn gemaakt.

Voor de PvdA zijn nu twee vragen van belang:
1) wat hebben de beide colleges de afgelopen 7 jaar, sinds we een ambitieuze maquette te zien kregen en een ontwikkelperspectief (wonen) voor het gebied hebben vastgesteld, eigenlijk concreet zelf gedaan richting de Provincie om woningbouw en windenergie mogelijk te maken?
En 2): hoe gaan we uit deze patstelling komen?

Woningbouw op Bleizo West kan pas als er een definitieve omgevingsvergunning voor windturbines elders is afgegeven. We weten dus al jaren dat je eerst je windenergie op orde moet hebben voordat je überhaupt aan woningen toekomt. Dus waarom is er niet al veel eerder veel meer ingezet op het wijzigen van de bestemming door het zélf aanwijzen van een windmolenlocatie?

“Wij zullen vervolgstappen nemen die gericht zijn op een snellere ontwikkeling van Bleizo West”, zegt het college van Zoetermeer. Welke vervolgstappen zijn dat behalve het idee van mediation door het Rijk? Want als je bemiddeling in het conflict wilt door minister Hugo de Jonge, moet je zelf ook willen bewegen, en niet de Provincie overal de schuld van geven.

Gedeputeerde Potjer zei onlangs in de krant “dat er nooit sprake is geweest van woningbouw op Bleizo West”. Oftewel: de beide gemeenten hebben blijkbaar nooit officieel een plan bij de Provincie ingediend. “Er zijn in de afgelopen twee jaar geen significante stappen voor de realisatie van het ontwikkelperspectief genomen” zegt het Zoetermeerse college nota bene zelf. Waarom in vredesnaam niet, vraagt de PvdA zich af?

Wíndmolens houden de woningbouw op Bleizo niet tegen, maar colleges die op hun handen blijven zitten wel. Windmolens maken woningbouw juist mogelijk. Want woningen hebben ook energie nodig. Windenergie en woningbouw kunnen en moeten állebei.

Laten we daarop inzetten en nu constructief met de Provincie samenwerken. Dan maken we meer snelheid en minder verlies. We voldoen aan de vraag naar woningen én de vraag naar duurzame energie. Maar dan moeten we als gemeenten niet alleen maar onze hakken in het zand blijven zetten. Wij zetten straks liever onze hakken in bouwgrond als we de eerste paal slaan voor woningen op Bleizo West!

Eerdere berichten op onze website over over Bleizo:
https://zoetermeer.pvda.nl/nieuws/pvda-onder-voorwaarden-voorstander-van-flexwoningen-bij-bleizo/
https://zoetermeer.pvda.nl/nieuws/schriftelijke-vragen-over-woningbouw-op-bedrijventerrein-bleizo/

Margot Kraneveldt

Margot Kraneveldt

Politiek bedrijven zit me in het bloed, van 2003 tot 2012 op landelijk niveau als Kamerlid en sinds maart 2014 als volksvertegenwoordiger dichterbij huis: in mijn eigen stad, in ‘mijn’ Zoetermeer. In een leuk, gedreven, betrokken en deskundig fractieteam, met hulp van vele leden die ons inhoudelijk ondersteunen. Graag ga ik nog een raadsperiode door,

Meer over Margot Kraneveldt