De PvdA Zoetermeer wil dat alle nieuwe woningen die de komende jaren in de stad worden gebouwd, niet kunnen worden opgekocht door beleggers. Gezien het grote tekort aan betaalbare woningen in Zoetermeer moeten nieuwe woningen direct beschikbaar komen aan woningzoekenden.
Dit stelt de PvdA Zoetermeer maandagavond voor in een motie tijdens het begrotingsdebat in de gemeenteraad. Zoetermeer wil de komende jaren 10.000 woningen erbij gaan bouwen, waarbij starters een belangrijke doelgroep zijn. Fractievoorzitter Margot Kraneveldt zegt hierover: “Particuliere woningzoekenden vissen in de huidige overspannen woningmarkt steeds vaker achter het net, omdat beleggers met name goedkope panden opkopen om ze vervolgens voor (te) veel geld te verhuren.” In een aantal grote steden wordt inmiddels al 10 à 15 procent van de koopwoningen en 30 procent van de woningen van minder dan 50 m2 opgekocht door particuliere verhuurders en beleggers. Kraneveldt: “Het is vooral voor starters daardoor steeds moeilijker om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. We willen bouwen voor bewoners, niet voor beleggers, omdat het voor de inwoners van Zoetermeer goed is als zij een eerlijke kans krijgen om een betaalbare woning te vinden die bij hen past.”
De PvdA Zoetermeer vraagt aan het college te onderzoeken of het mogelijk is om in Zoetermeer beleid in te voeren waarbij ongewenste vormen van woningopkoop worden tegengegaan. Dat kan volgens de PvdA onder meer door lokaal een woonplicht in te voeren waardoor woningen niet kunnen worden opgekocht door particuliere verhuurders. “Dit sluit ook aan op de eerdere toezegging van het college om beleid te ontwikkelen om overbewoning en huisjesmelkerij tegen te gaan. Bij nieuwbouw van particuliere huurwoningen kan de gemeente afspraken maken en eisen stellen”, aldus Kraneveldt. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld minimumeisen omtrent woonoppervlak, aantal kamers en huurprijs. Huurprijzen kunnen voor een langere tijd worden vastgesteld, en het stellen van eisen kan gekoppeld worden aan een korting op de grondprijs.
“Het gaat ons om de grotere beleggers die de markt voor inwoners verpesten. Ouders die voor hun studerende dochter of zoon een appartement kopen of een verhuurder die als oudedagsvoorziening enkele panden heeft, daar hebben wij natuurlijk geen bezwaar tegen. Voor hen kan in het beleid een uitzondering worden gemaakt”, licht Kraneveldt toe.