PvdA zeer tevreden over Voorjaarsdebat
Op maandag 28 juni vond het jaarlijkse Voorjaarsdebat plaats: de vergadering waarin we de Perspectiefnota bespreken, met daarin de plannen van het college voor volgend jaar. Meestal smeren we het Voorjaarsdebat uit over twee avonden, maar omdat we dit jaar ook extra vergadertijd moesten vrijmaken voor de Omgevingsvisie, is er besloten om er een extra lange vergaderdag van te maken. We begonnen dus al om 10 uur in de ochtend. En omdat we wisten dat het meer dan 12 uur zou gaan duren voordat de vergadering klaar zou zijn, is weken geleden al besloten deze vergadering fysiek te doen. Het kwam dus mooi uit dat de maatregelen die waren ingesteld vanwege het coronavirus per 26 juni versoepeld zijn. En uiteraard hebben we 1,5 meter afstand gehouden, hebben alle fracties in hun eigen fractiekamers gezeten tijdens de schorsingen en droegen de meesten van ons nog een mondkapje.
Het was fijn om alle collega’s uit de gemeenteraad voor het eerst in 8 maanden weer eens in het echt te zien en om gewoon weer je hand op te steken of naar de microfoon te lopen als je het woord wilde, in plaats van een bericht te moeten sturen via whats app. Niet urenlang je ‘oortjes’ in of koptelefoon op was bij deze vergadering ook een opluchting.
Zelf hadden we wat groente, fruit en dropjes meegenomen om de dag door te komen, maar de catering van de gemeente was ook goed verzorgd. Het lijken voor sommigen misschien geen belangrijke dingen, maar wij kijken ook vanwege het échte contact en een fijne maaltijd tevreden terug op het Voorjaarsdebat.
Maar het belangrijkste onderdeel van de dag was natuurlijk de vergadering zelf. Namens de PvdA voerde fractievoorzitter Margot Kraneveldt het woord. Raadslid Susanne Bout zat in ‘vak C’ vlak buiten de inner circle achter Margot en de rest van de fractie (commissieleden, fractiemedewerker en steunfractie) keek via de digitale uitzending mee. In de schorsingen hadden we verbinding met elkaar via Skype om te overleggen over moties en andere beslispunten. En natuurlijk stonden we in contact met diverse actieve leden via een whats app-groep. Zo werd het een echte hybride vergadering anno 2021. Het is prettig dat zoveel mensen meekijken, meeleven en meedenken. Dus ook daar kijken we tevreden op terug.
Het was vanwege de lastige financiële situatie van de gemeente Zoetermeer nu niet het moment om grote plannen in te dienen die veel geld kosten. Het 1 miljoen-amendement van de coalitie dat zaterdagmiddag als een onaangename en te late verrassing boven kwam drijven hebben wij dan ook niet gesteund. Wij hebben alleen moties ingediend die geen of relatief weinig geld kosten.
Margot heeft in haar spreektekst aandacht gevraagd voor vijf belangrijke sociaaldemocratische waarden: bestaanszekerheid, vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en duurzaamheid. In haar speech ging Margot op elke waarde even wat dieper in en bij elke waarde hoorde minstens één motie. Op deze vergaderingdag hebben we daardoor maar liefst 8 moties ingediend:
- Bestaanszekerheid: Vrijstelling van 1200 euro (aangenomen)
- Vrijheid: M V X (aangenomen) en Zichtbaar en meer vlaggen (verworpen)
- Gelijkwaardig: Knop zienswijzen (aangenomen)
- Solidariteit: Bestrijding eenzaamheid jongeren (aangenomen)
- Duurzaamheid: Onderhoud Plas van Poot (aangenomen), Visie op het Van Tuyllpark en het Plan Plas van Poot in samenhang (aangenomen) en Groen waarderen en goed beheren (aangenomen)
Margot sprak ook nog kort over cultuur, waar we graag meer budget en meer aandacht voor zouden zien volgend jaar en de jaren daarop. Daarnaast is het afvalreferendum, dat volgend jaar tijdens de verkiezingen plaats zal gaan vinden, even aangestipt. De PvdA Zoetermeer is en blijft in ieder geval tegen diftar zolang de Zoetermeerders zich niet anderszins hebben uitgesproken, maar als de vraagstelling bij het referendum goed is en de opkomst niet te laag, dan willen de leden van de PvdA-fractie alvast aangeven dat wij de uitkomst van het referendum zullen respecteren.
En zo had Margot meteen een bruggetje naar volgend jaar. Ze sloot haar speech af met de volgende woorden: “Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en beslissen we als stad met z’n allen hoe we uit deze crisis komen. Zoetermeer is toe aan een hernieuwde koers: solidair, rechtvaardig, optimistisch, inclusief, gezond en duurzaam. De PvdA zet daar graag in goede samenwerking met u en met onze inwoners de schouders onder. Want alleen samen gaat het ons lukken!”
Aan het einde van de avond (we waren klaar om 23.58 uur) zijn 7 van onze 8 moties aangenomen en hebben we 13 moties van andere partijen succesvol mede ingediend. Zo wordt Zoetermeer steeds een beetje mooier en daarom zijn we zeer tevreden over het Voorjaarsdebat.
U kunt alle stukken inkijken en alle bijdragen van de fracties terugkijken/-luisteren via het raadsinformatiesysteem (ris), agendapunt 9.
Krantenartikelen over het Voorjaarsdebat
Voorlopig wil Zoetermeer niet bezuinigen ondanks tekorten
Geen boodschappenboete voor Zoetermeerders in de bijstand
Gemeente Zoetermeer communiceert voortaan genderneutraal
Zoetermeer krijgt een web-wobformulier
Niet alleen afrijden maar straks hopelijk ook theorie-examen in eigen stad
Zoetermeerse politiek ziet niks in preventief fouilleren
Toegankelijke picknicktafels
Voorjaarsdebat – raad wil duidelijkheid van Rijk
Motie wob-verzoek ook digitaal aangenomen
Geen boodschappenboete bijstand na motie PvdA Zoetermeer
Plantaardige opties bij catering gemeente Zoetermeer
Motie voor toegankelijke picknicktafels in Zoetermeer
Meer aandacht voor overstekende dieren Bleiswijkseweg
Geen boodschappenboete bijstand na motie PvdA
Gemeente doe meer met techniek